Trei elevi din Baia Mare au obținut calificarea în loturile lărgite ale României pentru Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică. Traian Rareș Tuș a fost desemnat învingător absolut al Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică, ediția 2022.

Trei băimăreni s-au calificat în lotul lărgit al României

La Olimpiada Națională de Astronomie şi Astrofizică au participat 118 elevi din 22 de judeţe şi din Bucureşti. Selectaţi în urma etapelor judeţene și împărţiţi pe două categorii de vârstă: juniori (gimnaziu) şi seniori (liceu). Comisia centrală a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică a fost formată din 30 de profesori specialişti în domeniu. Proveniţi din 28 de instituţii din România.

Trei băimăreni s-au calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică. Este vorba despre Andrei Iercoșan și Daniel Petrenciuc de la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” – pentru lotul de juniori. Respectiv de Traian Rareș Tuș de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” – pentru lotul de seniori.

Două premii și șase medalii pentru Baia Mare

Andrei Iercoșan a câștigat premiul I acordat de Ministerul Educației și medalia de aur oferită de Societatea Română de Fizică. A fost cel mai bun la proba teoretică. Daniel Petrenciuc a câștigat mențiune și medalie de argint. Tot din partea Colegiului ”Vasile Lucaciu” a mai participat Tudor Vezentan, care a primit diplomă de onoare și bronz. Toți trei au concurat la juniori.

La seniori, Traian Rareș Tuș a câștigat premiul I din partea Ministerului Educației și medalia de aur a Societății Române de Fizică. Traian a fost cel mai bun la proba teoretică și a fost desemnat învingător absolut al Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică. Din partea Colegiului ”Lucaciu”, Andrei Hreniuc și Andra Ariciu au câștigat medalii de bronz, iar Vlad Koblicica diplomă de onoare.

Lotul olimpic se reunește mâine

Lotul olimpic selectat în urma acestei olimpiade se reunește mâine la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava în vederea pregătirii pentru participarea la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică.

Etapa națională a Olimpiadei de Astronomie şi Astrofizică a fost organizată de Ministerul Educației, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Societatea Științifică ”Cygnus”. A avut loc în perioada 29 iunie – 3 iulie.

Sursă informații: Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava. Foto: arhiva personală Traian Rareș Tuș.

CITEȘTE ȘI:
Traian Rareș Tuș: ”Dacă aș putea călători în univers, aș fi cel mai fericit om din lume”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.