O armură din zale din mormântul căpeteniei celtice de la Ciumești și o cuirasă medievală care se purta la turniruri sunt exponatele săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Despre armura din zale de la Ciumești oferă câteva detalii dr. Marius Ardeleanu, muzeograf. Complexul funerar a fost descoperit întâmplător în 1961. ”O parte din inventarul acestuia au ajuns la muzeul din Baia Mare: coiful de fier cu pasărea de bronz, două cnemide de bronz, un vârf de suliţă din fier şi o cămaşă de zale din fier împreună cu două aplici din bronz”, specifică muzeograful.

O parte din inventarul complexului de la Ciumeşti a rămas în posesia unui localnic participant la lucrările din 1961 care au dus la descoperirea mormântului. ”El a fost recuperat în 1973 de T. Bader: centură de fier cu pafta lanceolată, resortul unei fibule de fier, fragmente din cămaşa de zale, fragmentul unui obrăzar aparţinând coifului de fier, un vas mare bitronconic şi un castron”, menționează dr. Marius Ardeleanu. ”Armura a fost făcută din inele din fier, simple, nenituite, realizată prin îmbinarea unor șiruri paralele și succesive de verigi circulare”, descrie muzeograful, informând că armura a fost datată ”în perioada La Tène C1 (a doua jumătate a secolului III a. Chr. – începutul secolului II a. Chr.)”.

Cuirasa din colecția veche a muzeului se încadrează ca datare în epoca medievală, mai precis secolele XVII-XVIII. Dr. Sorana Mișca, muzeograf, oferă câteva amănunte: ”Acest tip de armură se purta la turniruri, în conflictele care în acea perioadă erau purtate cu arme de tipul săbiilor, buzduganelor și halebardelor. Sub această armură exista o cămașă de protecție din multe straturi de lână cusute unele peste altele și care avea rol de atenuare a loviturilor. Un costum complet al unui cavaler era alcătuit din coif, cuirasă, apărători de mâini și picioare, practic era blindat complet”.

”Realizată din metal, armura are partea din spate alcătuită din lamele metalice prinse cu nituri simple, neornamentate, iar marginile sunt roluite. Partea din față a armurii prezintă patru lamele triunghiulare, prinse între ele cu nituri ornamentate cu motiv floral. Marginile părții din față a cuirasei sunt simple, față de cele roluite ale părții din spate, iar dimensiunile taliei diferă și ele, ceea ce ar putea însemna că cele două piese au putut fi concepute pentru două armuri diferite, dar intrând în colecția muzeului au fost grupate și expuse ca părți de aceeași armură”, precizează muzeograful.

Mai multe despre exponatele săptămânii găsiți aici. Și după ce le descoperiți povestea online, sunteți invitați să le vedeți la muzeu.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (credit foto războinic celt – Kozics Tibi, editare – Bogdan Adrian Deac, reconstituire – Asociația Culturală Omnis Barbaria; credit foto – Zamfir Șomcutean, conservator)

CITEȘTE ȘI:
Obiecte de budoar, ”vedetele” săptămânii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Despre un pumnal de bronz și un pistol ”șarpe de Istanbul”
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | O poveste cu monede sau despre o pasiune de aproape jumătate de veac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.