Planetariu | Tu ce faci joi? Hai la o eclipsă parțială de soare!

Să observi (direct sau indirect) o eclipsă parțială de soare, aceasta este invitația lansată de Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare pentru 10 iunie. În compania unui… vânător de eclipse. Asta dacă mai era nevoie de un argument.

Joi, 10 iunie, ”va avea loc a 16-a eclipsă inelară din secolul al XXI-lea, cea de-a 23-a din 80, în seria Saros 147. Debutând pe cerul canadian, aceasta va traversa coasta nord-vestică a Groenlandei, va trece pe la Polul Nord și va continua spre Siberia Orientală, unde își va încheia spectacolul. În România, însă, eclipsa inelară de soare va putea fi observată ca eclipsă parțială”, informează reprezentanții Planetariului.

Datele eclipsei pentru Baia Mare: ora 13.20 – începutul eclipsei parțiale; ora 13.57 – maximul eclipsei; ora 14.34 – sfârșitul eclipsei. Magnitudinea maximă a eclipsei: 0,06 (6,3%).

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare va organiza un eveniment special de observare a acestei eclipse parțiale, între orele 13.00-15.00. Programul propus de Planetariul Baia Mare începe, însă, ceva mai devreme…

La ora 10.00 este programată prezentarea jurnalistului de știință Cătălin Bledea, ”Istoria eclipselor”. La ora 11.00 începe prezentarea susținută de Sorin Hotea, astronom coordonator SARM Sighet, pe tema ”Eclipse de Soare în Maramureș”. De la ora 12.00, Ovidiu Ignat, manager al Muzeului de Științe Astronomice Baia Mare, va contura o ”Scurtă istorie în imagini a planetariului băimărean”.

Programul evenimentului este completat și de două ateliere de lucru. Primul este planificat în intervalul orar 10.00-15.00 și este un atelier educațional (experimente științifice pentru copii). ”Un fel de prolog la tabăra de știință din iulie”, precizează organizatorii. Între orele 13.00 și 14.30 se derulează workshop-ul ”Astrofotografie a eclipsei parțiale de Soare” cu Cătălin Beldea. Fotografiile se vor putea face prin camere și teleobiective puse la dispoziție de Panasonic România.

Din ”repertoriul” zilei mai fac parte observațiile astronomice (între orele 12.00-15.00), spectacolele de planetariu și video proiecții dedicate Soarelui (în pauze), vizitarea expozițiilor deschise.

Accesul la eveniment este gratuit, iar în caz de vreme nefavorabilă există program de rezervă.

Gazda evenimentului este Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare. Partener logistic: Centrul de Excelență în Astronomie al Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”. Partener educațional: muzeolog Andrei Avram.

Sursă informații și foto: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.