În urmă cu 40 de ani, de la ora 17.00, pe Stadionul ”23 August” din Baia Mare descindea Real Madrid. Pentru a întâlni FC Baia Mare în prima manșă a turului I din Cupa Cupelor. De o parte, divizionara B aflată la prima participare într-o cupă europeană. De cealaltă parte, titrata echipă din Spania, antrenată de Alfredo di Stefano.

Dinamo, înger și demon pentru FC Baia Mare

FC Baia Mare (antrenor, Paul Popescu) a jucat finala Cupei României, ediția 1981/1982, în compania bucureștenilor de la Dinamo. Meci pierdut de echipa din provincie cu 2-3. Sezonul s-a terminat, însă, cu Dinamo campioană. Realizând event-ul, bucureștenii au participat în Cupa Campionilor Europeni. Iar cealaltă finalistă din Cupa României, FC Baia Mare, a primit ”biletul” de participare în Cupa Cupelor. Sorții au decis ca primul adversar al divizionarei B să fie nimeni alta decât galonata Real Madrid.

Un fel de David versus Goliat în variantă fotbalistică

Vestea că FC Baia Mare va juca în compania echipei care avea deja în palmares 20 de titluri în La Liga a făcut ravagii în oraș, iar obținerea unui bilet a devenit o aventură. Inutil de spus că meciul nu doar că s-a disputat cu tribunele arhipline (circa 18.000 de spectatori spuneau gazetarii vremii că ar fi participat), dar Stadionul ”23 August” (actualmente ”Viorel Mateianu”) s-a umplut cu mult timp înainte de începerea partidei conduse de la centru de austriacul Fr. Wocher. Frenezia pusese cu mult timp în urmă stăpânire pe oraș, chiar și pe băimărenii care nu erau microbiști. Pentru că întâlnirea care semăna până la un punct cu cea dintre David şi Goliat, dar în variantă fotbalistică, a suscitat un nivel de interes care a depășit cu mult granițele gazonului…

Un egal cât o superbă victorie

Și a venit 15 septembrie 1982. Ora 17.00. Pe când jucătorii au ieșit pe gazonul stadionului băimărean, o întreagă poveste era deja scrisă de miile de suporteri care așteptau în tribune să asiste nu la o partidă de fotbal, ci la un spectacol și, dacă e posibil, chiar și la o minune… Și aproape s-a întâmplat minunea, dat fiind că jocul s-a terminat cu 0-0. Un egal cât o superbă victorie.

FC Baia Mare: V. Mol­dovan – Szepi, Tătăran, Borz, Koller, P. Radu, M. Sabou, Bălan, Dragomirescu, Rozsnyai (min. 69, Buzgău), Ene. Antrenori: Paul Popescu și Nicolae Sabo.
Real Madrid: Agustin – Metgod (min. 76, Fraile), Bonet, Juan Jose, Camacho, Gallego, Angel, Stielike, Isidro, Juanito, Santi­llana. Antrenor: Alfredo Di Stefano.

FC Baia Mare a deschis scorul pe Santiago Bernabeu

Returul s-a disputat în 29 septembrie, pe elegantul Santiago Bernabeu. Cu circa 45.000 de suporteri în tribune. Partida arbitrată de cipriotul I. Hadijstaphanon s-a terminat cu 5-2 (3-1). Golurile au fost înscrise de Juanito (min. 16), Isidoro (min. 33), Hernandez (min. 45), Santillana (min. 47), Metgod (min. 71), respectiv Koller (min. 12) și Buzgău (min. 89).

Real Madrid: Agustin – Juan Jose, Bonet, Metgod, Camacho, Gallego, Angel, Hernandez, Huanito, Santillana (min. 66, Ito), Isidro (min. 85, Acosta).
FC Baia Mare: V. Moldovan – Ignat, Hotico, Tătăran, Koller, P. Radu, M. Sabou, Mălan, Dragomirescu (min. 52, Buzgău), Tulba, Ene (min. 52, Rozsnyai).

FC Baia Mare vs. Real Madrid – expoziție și carte

Azi, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare s-a vernisat expoziția „40 de ani de la meciul meciurilor: FC Baia Mare vs. Real Madrid”. Și a fost lansat volumul „Asteroidul FC Baia Mare și galaxia Real Madrid”, autor Ioan Botiș. O acoladă peste timp la care au asistat și câțiva componenți ai F.C.-ului de acum 40 de ani, inclusiv căpitanul Marin Sabou. În expoziție veți descoperi obiecte din colecțiile personale ale foștilor jucători de la FC Baia Mare care au evoluat în compania echipei Real Madrid. Și (dacă memoria nu ne înșeală) din expoziția ”Maramureșul sportiv” vernisată de muzeul băimărean în 2006, având la bază colecția Ion P. Pop.

Sunt povești miraculoase. Care aproape că se scriu singure grație fascinației pe care o exercită. Povești care rezistă în timp și sunt spuse din nou și din nou. Pentru că de fiecare dată când le rememorezi te încarcă de energia lor aparte. Așa s-a scris povestea generației Mateianu și a celebrului refren ”Mateianu ne-a promis că ne duce la Paris!”. Așa s-a conturat povestea fiecărei medalii olimpice aduse în Maramureș. Așa s-a țesut istoria meciurilor cu Real Madrid. Așa s-a așternut povestea celor două cupe IHF câștigate de HC Minaur. Episoade luminoase care dau speranță atunci când prezentul îmbracă modeste straie cenușii.

Ramona-Ioana Pop

Foto: eZiarultău, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
FC Baia Mare vs. Real Madrid – subiect de expoziție și carte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.