Înainte de Florii, la fiecare gospodărie era pregătire mare pentru sărbători. Fiecare își punea casa în ordine, bucate felurite pe masă și musai casa trebuia să strălucească de curățenie – ne povestesc cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.

„Înainte de Florii să făce curățănie. Unge pă gios că era pământ. Și tătă lumea văruie-n casă, aducem var și-l potolem cu apă călduță și-l potolem bine, bine și tătă lumea văruie cu albastru atuncea. Numa femeile văruieu și spălau podu pă sus, că era podele sus.

Aducem mol și-l punem de-amoi cu apă caldă și văruiem cu meselău. Și era un albastru, nu chiar ca ceriu, să aduce de la râu, este și amu pă la noi mol de-acela. Era un sărin hâd, nu era nici pământiu, nici albastru și era lucios, sclipte parcă după ce să usca. Când eram mai tânără eu pregătem.

Înainte de Florii făceam curățănie, în funcție de cum era vremea. Să curăța și afară să sie mândru că zin Paștile. Și cum aveam timp, că mai mergeam și la câmp. Când o apărut podurile în case, făcei apă cu paie și ovăz și spălai cu zama ceie. Punei paiele la fiert și cu apa ceie să spăla și ieșe mândru galbân.” (Ileana Roman, de-a Ilenii Pinteanului, 68 de ani, Deșești, 2021)

Sursa: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Text: Corina Isabella Csiszár, credit foto: Daniela Stănoiu

CITEȘTE ȘI: Cât îi Maramureșu’ | Povestea aratului

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.