”Cartea din Valea Mătrăgunii”, o antologie semnată Gheorghe Pârja

La Editura Școala Ardealană a apărut ”Cartea din Valea Mătrăgunii. Antologie de autor 1996-2020”. Semnată Gheorghe Pârja. O veste venită tocmai azi, de ziua poetului. „Ani de zile, așteptam toamna, să mă întâlnesc cu prietenii și poezia lor în satul de pe Mara. La fel se întâmplă și în acest an. La sfârșitul lunii septembrie, cuvintele limbii poetice vor fi o chemare la Desești. Am stat de vorbă cu nucul, din fața casei, provocator de poezie. A clipit din frunze. Iar eu am privit în oglinda prunciei mele și mi s-a arătat biblioteca din șură. De acolo a plecat totul”, mărturisește Gheorghe Pârja.

”M-am convins an de an că poezia rămâne mireasa fără nuntă a celor care mai cred în energia cuvântului”

Iubitor și devorator de poezie, Gheorghe Pârja a inventat un eveniment dedicat cuvintelor potrivite în vers. Ideea îi încolțise de ceva timp în vis, dar a prins conturul realității în octombrie 1979 când Nichita Stănescu a pășit, alături de Pârja, în satul de pe Valea Marei. Așa s-au născut Serile de Poezie de la Desești. Din 1984, numele evenimentului devine Serile de Poezie ”Nichita Stănescu” de la Desești. Iar din 2002, pe covorul de iarbă din ograda cu scriitori pășesc cei care câștigă Marele Premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Desești.

”M-am convins an de an că poezia rămâne mireasa fără nuntă a celor care mai cred în energia cuvântului. Poate unora le putem părea anacronici când, într-o lume în care banul a devenit lucirea vicleană a existenței, câțiva oameni mai cred în puterea poeziei. Mai cred că omul are și suflet. Se mai hrănesc din polenul scump al poeziei. La Desești se vine cu o credință sublimă în Poezie. În Marele Cuvânt. Poate este mai greu, în învolburarea acestei lumi, să ne așezăm la masă cu această liniște înaltă. Și ce teribil de grea, dar frumoasă această muncă! Să intri în cotloanele Cuvântului, să-i lustruiești pereții de multă igrasie pe care o depun nepricepuții, răuvoitorii, întâmplătorii, dar mai ales uitucii. Din fiecare avem suficienți. De aceea paza contra ruinei Cuvântului este extrem de necesară”, declara Pârja pentru eZiarultău. Iar în acest an, în ”ograda cosmică” din Desești poeții vor păși pentru a 44-a oară…

”Dincolo de clipă, ca o mărturie lăuntrică despre ce este ființa poetului în orizontul istoriei”

Despre versurile și rimele potrivite de maramureșean, Laurențiu Ulici nota: „Pentru poezie nu există «târziu». Și chiar dacă aparențele cronologice mă contrazic, îmi place să cred că nici pentru poeți. Cu atât mai mult în cazul lui Gheorghe Pârja, a cărui poezie de factură dramatic-lirică, hrănită de tradițiile Maramureșului, dar și de sevele modernității, se situează dincolo de clipă, ca o mărturie lăuntrică despre ce este ființa poetului în orizontul istoriei”.

O privire spre creațiile poetului originar din Desești a aruncat și Radu G. Țeposu: „Deși prin venele poemelor lui Gheorghe Pârja mai curge un șuvoi din sângele tradiționaliștilor, sunetul pur al modernității izbutește să înfrângă clișeul, tot astfel cum picătura de apă găurește piatra. În urma acestei tenacități sfredelitoare, numai bijuterii naturale: imagini somptuoase, cristaline, precum florile de mină”.

Debut literar în 1968

Gheorghe Pârja s-a născut în 27 aprilie 1950 (în acte: 2 mai), în Desești. Absolvent al Liceului Pedagogic Sighetu Marmației (1970) și al Facultății de Ziaristică București (1978). Redactor-șef al ziarului „Graiul Maramureșului” Baia Mare, serie nouă. Redactor-șef al revistei ”Nord Literar” (din 2018). Membru al Uniunii Scriitorilor din România (1999). Vicepreședinte al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (2004). Președinte al Reprezentanței Maramureș a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Debut literar girat de prozatorul Alexandru Ivasiuc, în revista „Luceafărul” (1968). Debut editorial în volumul colectiv „Caietul debutanților” (Editura Albatros, București, 1977).

A publicat, printre altele, volumele de versuri: „În numele tatălui” (Editura Cartea Românească, București, 1996), „Cartea din Valea Mătrăgunii” (Editura Echim, Sighetu Marmației, 2000), „Preludia solodkovo haosi/Preludiu la dulcele haos” (versuri, limba ucraineană, trad. Ștefan Tcaciuc, Editura Mustang, București, 2004), „Singurătate sonoră” (versuri, antologie de autor, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2005), „Poeme din vremea lui Adam” (Editura Echim, Sighetu Marmației, 2007), „Vânzarea umbrei/Árnyékvásár” (antologie româno-maghiară, Editura Proema, Baia Mare, 2011), „Lacrima Sfinxului” (Editura Proema, Baia Mare, 2014).

Poeziile i-au fost traduse în șase limbi

Este inclus în culegeri și antologii de poezie: „Un sfert de veac de poezie”, de Vasile Muste (Editura Luceafărul, București, 1998); „Antologia poeților ardeleni contemporani”, de Eugeniu Nistor și Iulian Boldea (Editura Ardealul, Târgu Mureș, 2004); „Antologija sucasnoji rumuns’koji poeziji/Antologia poeziei românești contemporane”, antologie și traduceri în limba ucraineană de Ștefan Tcaciuc (Editura Mustang, București, 2005, 2 vol.). Inclus în volumul „Punte între sentimente” (Antologie de poezie irakiano-română, Editura Proema, Baia Mare, 2012) și în volumul „Confluențe poetice” (Antologie de poezie kuweitiano-română, Editura Proema, Baia Mare, 2013).

I-au fost traduse poeme în limbile sârbă, ucraineană, engleză, arabă, maghiară și belarusă. Distins cu premii naționale și internaționale pentru poezie și publicistică.

”Cartea din Valea Mătrăgunii. Antologie de autor 1996-2020” este un proiect editorial apărut sub egida Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare. Pe copertă: Aurel Dan, „Căsuța din Aspra”, 2007.

Mai multe, aici.

Sursă informații și foto copertă: Editura Școala Ardealană. Sursă foto Gheorghe Pârja:  arhiva personală Gheorghe Pârja.

CITEȘTE ȘI:
Premii pe covorul de iarbă în ograda cu scriitori din Desești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.