1908: Pu Yi ajunge împărat al Chinei la vârsta de doi ani. A fost al 12-lea și cel din urmă împărat din dinastia Qing. La trei ani a fost încoronat. Să primești la o asemenea vârstă drept jucărie un imperiu nu-i de ici, de colo. Numai că jucăria ”made in China” s-a stricat iute. Pu Yi a avut o viață de film. Iar asta s-a și văzut în creația lui Bernardo Bertolucci, ”Ultimul împărat”. Un film de nouă premii Oscar.

1901: King Camp Gillette a inventat primul aparat de ras așa-numit ”de siguranță”, cu lama pe care tot el a meșterit-o. Avea să-l breveteze în 1904 (foto stânga brevetul cu pricina). Lama însă a brevetat-o în 1895 și a lansat-o pe piață abia în 1903 (o mai fi pilit la ea între timp). Una peste alta, dincolo de amalgamul de ani, le-a făcut un mare bine bărbaților. E drept, cârcotașii s-ar putea întreba de ce nu și-o fi testat aparatul de ras pe mustața personală, însă hai să trecem asta la capitolul dileme ale istoriei.

1915Albert Einstein publică teoria relativității generale. A mai avut el și teoria relativității restrânse. Asta e, îi plăcea relativitatea. Și ar fi fost aiurea să îl întrebi de ce îi place. Nu de alta, dar aveai toate șansele să primești un răspuns relativ.

1989: Teoretic zice-se că a avut loc încheierea „războiului rece”, o treabă bătută-n cuie la întâlnirea din Malta dintre George Bush, președintele SUA, și Mihail Gorbaciov, șeful URSS. În fine, bine că s-a încheiat, chiar ajunsese agasant războiul ăla rece, se zgribulea până și prognoza meteo. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

CITEȘTE ȘI: În vremea Marii Uniri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.