- 480 î.Hr.: Victoria flotei grecești, condusă de Temistocle, asupra perșilor, la Salamina. Zic izvoarele istorice că generalul atenian ar fi luptat și în bătălia de la Maraton, în timpul primei invazii persane în Grecia. Una peste alta e clar că voinicul Temistocle era pus pe chelfănit perși, deși, fie vorba-ntre noi, aceștia din urmă și-o cereau. Poate că altfel omului i-ar fi plăcut să șadă acasă la umbra nucului bătrân și să scrie poezii, mai știi?!
- 1066: Wilhelm Bastardul (care va deveni ușurel Wilhelm Cuceritorul) a debarcat cu o flotă de 600 de vase în buza Angliei, declanșând cucerirea normandă a Albionului. De unde o fi adunat împricinatul taman 600 de corăbii? O fi importat de la chinezi.
- 1928: Biologul și farmacologul scoțian Alexander Fleming a observat, în laboratorul său, pentru prima oară un mucegai care omora bacterii, descoperind ceea ce astăzi poartă numele de penicilină. Isteț om, bine că nu s-a gândit să folosească mucegaiul ăla la vreo brânză de lux.
- 1934: S-a născut cea care avea să devină actrița Brigitte Bardot (foto, din 1962), sex simbol al anilor ’60. Cu vremea a izbutit să-și transforme inițialele B.B. într-un adevărat brand. Înainte de a ajunge actriță, Bardot visa să fie balerină. Viața profesională a avut însă alte planuri cu ea. S-a retras din cinematografie în 1973, după ce a jucat în 47 de filme, apoi a devenit activistă pentru drepturile animalelor. Atât a vrut să joace, asta e, nu e musai să-i ținem noi socoteala. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org