În 18 iulie 1918 se năştea Nelson Mandela, simbol al luptei împotriva segregaţiei rasiale. Instituită în 2009 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, sărbătoarea recunoaşte contribuţia liderului sud-african pentru susţinerea păcii şi a libertăţii, promovarea şi protejarea drepturilor omului.

Apelul internaţional pentru această zi este să ținem minte că fiecare persoană are puterea de a schimba lumea în bine. ”Timp de 67 de ani (din 1942, când şi-a început campania pentru drepturile omului şi până în 1999, când s-a retras de pe scena politică), Nelson Mandela şi-a pus viaţa în slujba umanităţii, ca avocat al drepturilor omului, fiind un om al păcii internaţionale. Oamenii din întreaga lume sunt rugaţi să acorde 67 de minute din timpul lor în această zi pentru realizarea unui serviciu în folosul oamenilor şi comunităţii din care fac parte”, se arată în postarea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Boxer în tinereţe, admirator al sportului cu balonul oval, pe care l-a și folosit în 1995 pentru a uni naţiunea sud-africană, Nelson Mandela a fost mereu apropiat de sport. ”De altfel, respectul faţă de lupta sa a fost un argument major pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal în Africa de Sud, din 2010”, menționează sursa citată. ”Sportul are puterea să schimbe lumea, are puterea să inspire, are puterea să unească oamenii cum nimic nu o face”, considera Nelson Mandela.

Laureat al Premiului Nobel pentru pace, Nelson Mandela a încetat din viaţă în 5 decembrie 2013.

Mai multe despre Ziua Internațională Nelson Mandela, aici.

Sursă informații și foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român (credit foto: Olympics)

CITEȘTE ȘI:
Calendarul cu dichis – 18 iulie: Poezia înălțimilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.