Heritage in Design – Locul în care tradiția și inovația se întâlnesc pentru a construi viitorul

De arh. Laura Zaharia

Pentru trei zile, între 25 și 27 aprilie 2025, Baia Mare a fost scena unui eveniment ce poate fi desemnat ca evenimentul anului în Maramureș, și care cu siguranță poate fi clasat ca un eveniment inedit atât pentru domeniul patrimoniului, cât și pentru cel al arhitecturii și designului contemporan. Este meritul lui Ioan Borodi: născut în Maramureș, în satul Budești, Ioan Borodi a inițiat și a susținut acest eveniment, alături de familia sa și alături de compania de design Borodi Design din Cluj-Napoca.

Heritage in Design este un festival al patrimoniului adus în contemporaneitate. S-a desfășurat la Baia Mare, într-un cadru perfect pentru această tematică, la Colonia Pictorilor unde arhitectura contemporană se îmbină armonios cu valorile de patrimoniu. Nu a lipsit nimic: prelegeri, expoziții, ateliere teoretice, ateliere practice, standuri, conexiuni interdisciplinare și nu în ultimul rând căldură și ospitalitate, totul asezonat cu farmecul lui Bob Rădulescu atent la tot și toate.

Cele trei zile au fost foarte intense pentru că pleiada de speakeri și tematica abordată lăsa puțin timp pentru vizitarea expozițiilor și vizitele la standuri și ateliere. Un număr impresionant de arhitecți (24) au prezentat preocupările lor, de la salvările monumentelor în pericol la intervenții contemporane asupra clădirilor de patrimoniu, de la detalii arhetipale la cristalizarea peisajelor culturale. Designerii au fost și ei prezenți cu idei ingenioase pentru interpretarea formelor tradiționale în designul de obiect sau în subtile amenajări interioare. Însă tema festivalului nu a fost acaparată de profesioniștii din domeniu ci a fost completată și de viziunile aparte ale unor meserii a căror legătură cu patrimoniul nu este evidentă de la prima vedere: ingineri, antreprenori, manageri… Fiecare dintre vorbitori a beneficiat de un timp generos de o jumătate de oră acordat de organizatori, într-o ambianța plăcută care făcea ca emoțiile să vibreze și să favorizeze dialogul.

Din sala de conferințe se întrezăreau panourile Expoziției studenților de la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca și de la Departamentul de Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei – din Chișinău, ce au explorat etosul maramureșean în creația de obiecte de șezut sau corpuri de iluminat, cu o amploare neașteptată, admirabil concepută și prezentată. A creat un ”fir roșu” pentru toate spațiile Coloniei Pictorilor care a fost o gazdă ideală, oferind spații permeabile care au permis interconexiunea discretă a tuturor secțiunilor evenimentului. Șase premii au fost acordate de Sergiu Tronciu decanul facultății de la Chișinău și Mihnea George Ciprian directorul Departamentului de Design de la Cluj.

Un buzunar alăturat sălii principale a fost ocupat de micuța expoziție cu machete RAUM ce au adus adus inovația în arhitectura de inspirație tradițională, cu arome de fân și măghiran. Expoziția cu lucrările participante la Concursul „Casa Maramureșeană – Context Contemporan” au fost expuse în spațiile din mezaninul Coloniei Pictorilor, oferind variate abordări în modernizarea unei case tradiționale maramureșene. Juriul format din arh. Ruxandra Moldovan,
dr. arh. Vladimir Obradovici, conf. univ. dr. ing. Olga Harea, arh. Ștefan Pășkucz și arh. Laura Zaharia, a apreciat lucrările urmărind trei criterii: fezabilitate și echilibru, ingeniozitate și sustenabilitate. Au fost trei premii și trei nominalizări, care au arătat coerența mediilor universitare din care proveneau studenții.

Cei de la Chișinău au fost cei mai curajoși în abordarea soluției arhitecturale dar și în reprezentarea grafică, cei de la secțiunea de restaurare a UAUIM de la Sibiu au fost deosebit de atenți la restaurarea casei cu accente sensibile de elemente contemporane și cu prezentări grafice delicate, iar clujenii au fost cei care au avut prezentări atipice, ieșite din șabloane, cu un mare aport inovativ. Pentru standurile expoziționale este de remarcabilă determinarea cu care Heritage in Design a adus doar materiale naturale sau compatibile cu tehnica restaurărilor de monumente istorice. Iar atelierele ”hands-on” amenajate în exterior, au permis ca cei curioși să poată experimenta fasonarea draniței, dăltuirea simbolurilor în grinzile masive de lemn sau realizarea unui gard de nuiele. Este vital ca teoria (speakerii) și practica (expozanții și meșterii) să se cunoască și să interacționeze, și pentru acest scop Heritage in Design a creat un cadru ideal. Meșterii care trebăluiau în curte, invitând vizitatorii ”să pună mâna”, au fost o prezență discretă dar neprețuită.

Evenimentul s-a încheiat cu o promisiune, prin ”Declarația de la Baia Mare” concepută de Heritage In Design cu susținerea Ordinului Arhitecților din România și a autorităților locale, care propune inițiativa unui dialog și a unei serii de consultări în vedera elaborării unei strategii coerente de dezvoltare a celor patru zone etnografice ale județului Maramureș, pornind de la punerea în valoare a patrimoniului cultural tradițional și a patrimoniului natural.
Anul 2026 va duce Heritage în Design la Constanța, cu intenția lăudabilă de a disemina evenimentul pe o arie cât mai largă. Însă majoritatea participanților și a publicului a asimilat evenimentul ca fiind strâns conectat cu Maramureșul (nu are cum să nu fie dată fiind originea familiei Borodi) și că potențialul său este amplificat de apartenența la Maramureș, că poate deveni, asemenea legendarului erau mitologic Anteu un gigant de neînvins ”câtă vreme rămâne cu picioarele pe pământ” pentru a primi forța vitală a pământului stămoșesc.

Date tehnice

Studenții premiați ai concursului de arhitectură „Casa Maramureșeană – Context Contemporan”:
Pop Virginia – Facultatea de Arhitectură Sibiu
Năstase Ana -Facultatea de Arhitectură Sibiu
Popova Veronica – Facultatea de Urbanism și Arhitectură Chișinău
Nominalizarea Juriului – Vîrlan Andrei – Facultatea de Urbanism și Arhitectură Chișinău
Nominalizarea Juriului – Bude Ioana Nicola – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj
Nominalizarea Juriului – Calotescu Andreea Alexandra – Facultatea de Arhitectură Sibiu

Studenții premiați ai concursului de design ”Obiect de șezut și corp de iluminat inspirat din Etosul Maramureșean”:
Premiul Etos Maramuresan – Crișan Andreea
Premiul Simbol autentic – Ienei Teodora
Premiul RE | Interpretare – Frigura Raluca
Premiul Aduceri aminte – Coptil Onisim Adriel
Premiul Simbol grafic (grafic design) – Francesca Parauan
Premiul Rădăcini Profunde – Andronic Ana-Maria

Expozanți:
ARCER
INDFLOOR
SERIOUS WOOD
SIMAD 2016
NEST
MARAMUREȘ WOOD
IZOLAȚII NATURALE
CAS TRADING
ROFIX
GEORGIO STUDIO
TERACOTA MEDIAȘ

Speakeri:
Ștefan Paskucz – Arhitect – „Dialog între tradiție și modernitate – spațiul public redat modernității”
Ruxandra Moldovan – Arhitect – „Relația dintre creație, patrimoniu și context”
Laura Zaharia – Arhitect – „Ornamente, Simboluri, Arhetipuri în Arhitectură”
Teodor Frolu – Arhitect – „Întoarcere în viitor”
Vladimir Obradovici – Arhitect
Raluca Mureșan – Arhitect
Andrei Onica – Arhitect
Ciprian Mihnea – Designer – „Designul românesc în căutarea identității”
Ionuț Filip – Arhitect – „Concursuri de arhitectură, care au și parte de reabilitare de patrimoniu, școli, ruralul”
Mary Koolen – Arhitect & Designer
Nicole Van Dijken – Arhitect & Designer
Voichi Elshof
Yuliia Stefanyshyn – Arhitect – „Vyshyvanka – ornamentul codului național în peisajul urban: Parcul tematic din Cernăuți, Ucraina”
Călin Leuce – Designer – „Sustenabilitate și tradiție – lemnul între moștenire și viitor”
Lili Steier – Arhitect – „Renașterea caselor din poveste”
Eliza Yokina – Arhitect – ”Mediul construit ca parte a naturii”
Pepe Gascon – Arhitect – „Fuziunea arhitecturii contemporane cu tehnicile tradiționale și vernaculare de construire: păstrarea și revitalizarea materialelor locale, a mobilierului și a practicilor de construcție”
Mihai Popescu – Designer – ”Reinterpretarea patrimoniului arhitectural în designul contemporan”
Benjamin Lebeau – Arhitect – ”Standardele în renovarea clădirilor în Belgia”
Flaminiu Taloș – Arhitect
Vlad Andrei Lăzărescu – Arheolog
Diana Taloș – Arhitect
Mihai Caraghiaur – Designer
Ionuț Ghișe – Arhitect
Mihăiță Pisuc – Inginer – ”Tâmplăria Corten”
Horațiu Răcășan – Arhitect – „Satul – păstrătorul anonim”
Sergiu Tronciu – Arhitect & Designer – „Evoluția și importanța patrimoniului arhitecturii în Chișinău”
Diana Andronovici – Arhitect – „Patrimoniul în educație – cunoaște, valorifică, transmite”
Alexandra Dorobanțu – Studentă la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu,, și membru al Asociației Prietenii Școlii de la Bunești – „Școala de la Bunești”
Ciprian Borșan – Antreprenor – ”Arhitectură și design cu rădăcini puternice”
Marcel Maier – Designer – „Transpunerea obiectelor tradiționale în contemporan”
Oana Nedeianu – Arhitect – ”Strămutarea unei locuințe tradiționale din lemn din Groșii Țibleșului până în Corbi, Brașov”
Adina Horodinca – Fondator Accent Wall – „Ce să pun pe peretele ăsta?”

Atelierele ”Hands On”

Expoziția de machete RAUM și Expoziția studențească ”Obiect de șezut și corp de iluminat inspirat din Etosul Maramureșean”

Prezentarea proiectelor câștigătoare în concursul de arhitectură „Casa Maramureșeană – Context Contemporan”

Heritage in Design – Locul în care tradiția și inovația se întâlnesc pentru a construi viitorul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.