Nicio altă națională nu a mai așteptat 28 de ani pentru a reveni la Campionatul European de handbal masculin. România participă la a 16-a ediție a turneului final continental, după ce a mai fost prezentă doar la edițiile din 1994 și 1996. Cea mai bună clasare a fost locul 9. Cu doi jucători de la CS Minaur Baia Mare în lot, naționala ”tricoloră” joacă primul meci în 12 ianuarie, împotriva Austriei.

24 de echipe și record de spectatori stabilit din prima zi

Începe în 10 ianuarie Campionatul European de handbal masculin. A 16-a ediție. Are loc în Germania, cu 24 de echipe împărțite în șase grupe:

A (Düsseldorf / Berlin): Franța, Germania, Macedonia de Nord, Elveția;
B (Mannheim): Spania, Austria, Croația, România;
C (München): Islanda, Ungaria, Serbia, Muntenegru;
D (Berlin): Norvegia, Slovenia, Polonia, Insulele Feroe;
E (Mannheim): Suedia, Țările de Jos, Bosnia și Herțegovina, Georgia;
F (München): Danemarca, Portugalia, Cehia și Grecia.

Interesul este imens pentru acest turneu final, care va stabili record de spectatori încă din prima zi. Cele două meciuri programate în 10 ianuarie se vor juca, potrivit EHF, în fața unei audiențe de peste 53.000 de spectatori pe Merkur Spiel-Arena din Düsseldorf. ”Ceea ce ar trebui să reprezinte un record mondial”, după cum se arată pe site-ul Federației Europene de Handbal. Franța vs Macedonia de Nord (ora 19.00) și Germania vs Elveția (ora 21.45) sunt cele două confruntări care se vor juca pe Merkur Spiel-Arena.

Merkur Spiel Arena, Dusseldorf – sursă EHF Euro – credit © Axel Heimken / kolektiff
Adversari incomozi pentru România

România nu s-a mai calificat la un turneu final continental din 1996. De altfel a participat doar la primele două ediții ale competiției. ”Tricolorii” au fost pe locul 11 în 1994 și pe locul 9 în 1996. La turneul final din Germania, România debutează în 12 ianuarie, pe SAP Arena din Mannheim, în compania Austriei. Teoretic cel mai accesibil adversar din grupă. Doar că Austria a învins România în ambele meciuri din preliminarii, cu 36-32 şi 35-30. În 14 ianuarie, ”tricolorii” se întâlnesc cu Spania. Vicecampioana europeană din 2022, campioana Europei în 2018 și 2020. Croația este adversarul românilor în 16 ianuarie. Croații au fost vicecampionii Europei în 2020. Toate meciurile României încep la ora 19.00.

România (Sursă foto: EHF)

Nagy și Cumpănici de la CS Minaur, în lotul ”tricolor”

Din lotul României fac parte și doi jucători de la CS Minaur Baia Mare. Pivotul Robert Nagy (născut în 6 iulie 1997) și interul stâng Gabriel Cumpănici (născut în 12 octombrie 1998).

Portari: Ionuț Iancu (Steaua), Dan Vasile (CSM Constanța)
Extreme: Nicușor Negru (Dinamo), Sabin Constantina (Steaua), Alex Tărâță (Steaua), Ionuț Nistor (CSM Constanța)
Pivoți: Călin Dedu (Dinamo), Robert Nagy (CS Minaur), Adrian Rotaru (CSM București)
Linia de 9 metri: Robert Militaru (Dinamo), Dan Racoțea (Dinamo), Andrei Drăgan (CSM Constanța), Gabriel Ilie (CSM Constanța), Daniel Stanciuc (Dinamo), Gabriel Cumpănici (CS Minaur), Cristi Ghiță (Turda), Marius Sadoveac (Poli Timișoara), Liviu Caba (CSM Constanța), Demis Grigoraș (Benfica), Andrei Buzle (Granollers).

Campioană europeană en titre este Suedia, care are – de altfel – cele mai multe titluri europene câștigate (5). Cele mai multe medalii continentale (9) le are în palmares Spania.

Competiția este televizată pe Prima Sport și Digi Sport. (G.D.)

Sursă informații: EHF. Sursă foto: EHF și CS Minaur

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.