”Să mergi oriunde în Austria în luna august, dar nu în Hallstatt” – cam așa suna sfatul unui localnic din zona Salzkammergut, sfat oferit o dată cu cafeaua de dimineață. Suficient cât să știu sigur că aceasta va fi următoarea mea destinație austriacă de vacanță. Nu știam ce mă așteaptă… Pentru că indiferent câte vei auzi despre Hallstatt și oricâte poze ai vedea, în momentul când pui piciorul în pitorescul orășel (circa 60 km² și sub o mie de locuitori) ți se va tăia răsuflarea. Asta pentru că totul e mult mai spectaculos și mai boem decât ți-ai putea vreodată închipui…
Circa un milion de turiști anual
Așezat la poalele muntelui Salzberg, pe malul sudic al lacului Hallstättersee, care este înconjurat de lanțul muntos Dachstein, Hallstatt pare efectiv la fiecare pas decupat din poveste. Trebuie doar să ai răbdare, pentru că fiecare centimetru are o poezie și un șarm aparte care îl vor cuceri până și pe cel mai refractar dintre turiști. Și să tot fie cam un milion de turiști în fiecare an, Hallstatt devenind o destinație și mai populară după 1997 – an în care este introdus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În ciuda numărului mare de turiști, locul reușește să își păstreze farmecul pitoresc până acolo încât vei ajunge să nici nu mai observi aparatele foto și să savurezi pur și simplu, prin toți porii, un colț de poveste. Pe circa 60 km², în trepte, cu fața spre lac, căsuțele sunt aranjate pe străduțe înguste exact ca mărgelele pe firul colierului. ”Îmbrăcate” predominant în pasteluri, cu obloane și terase de lemn năpădite de flori care de care mai viu colorate, casele din Hallstatt sunt inconfundabile. Curțile minuscule sunt amenajate până la cel mai mic amănunt, atenția pentru detalii într-o localitate care nu mai are unde și cum să se extindă fiind ridicată la rang de artă. Dar nu doar casele au șarmul lor aparte, ci și străduțele pe care te plimbi ca printr-un captivant labirint sunt uluitoare: niciodată nu știi ce va urma, întotdeauna realitatea îți depăștește așteptările.
Piața centrală, ”dantelărie” de atracții pentru turiști
Așa vei descoperi piața centrală a orașului, în mijlocul căreia tronează o fântână arteziană, ”Dreifaltigkeitssäule”, ridicată în anul 1743. Nu știm sigur dacă îndeplinește sau nu dorințe, dar cu certitudine acesta este locul unde poți savura o cafea și admira spectacolul turiștilor care se perindă prin piața datând din secolul 14, plină azi de terase cochete și de magazine cu suveniruri. Fă-ți timp să vizitezi câteva astfel de magazine, oferta este incredibil de variată. Tu nu vei avea nevoie de suveniruri să ții minte această destinație de vacanță, dar pentru cei de acasă poate vei găsi mici daruri care să ”vorbească” despre frumosul Hallstatt… Din piața centrală, câțiva pași mai ai de făcut până la ”Evangelische Kirche”, al cărei turn înalt și subțire îl vei observa oriunde ai fi în Hallstatt. Bisericuță construită în 1785, pe atunci o simplă casă de rugăciune. Pe cât e de mică, pe atât e de sobră: asigură-te că îi treci pragul.
”Katholische Kirche”, atractivă ca un magnet
Cuibărită în munte, ”Katholische Kirche” te atrage spre ea ca un magnet. În acest punct al vacanței mele am reverificat zicala că nu destinația este cea mai importantă, dat fiind că drumul spre biserica din deal s-a dovedit a avea și el partea lui de poezie. Cum altfel să descrii locul în care – neașteptat – de pe versantul muntelui aleargă spre tine apele ce alimentează Hallstattersee?! Și înainte să descoperi cu uimire expoziția de cranii, vei poposi în micul cimitir de lângă biserica catolică, asediat de flori indiferent de anotimp. Dacă nu ești un pasionat al thrillerelor și al filmelor de groază, poate ”Beinhaus”, deși unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat în Hallstatt, ar trebui să nu fie o destinație de luat în considerare. Asta pentru că în ”Michaels Kapelle” se află expuse peste 1.200 de cranii, din care aproximativ jumătate sunt inscripționate cu numele decedatului, cu data și locul nașterii și ale morții și pictate cu diferite simboluri.
Reîntoarce-te în centrul Hallstatt-ului pe scările acoperite pentru o priveliște care te va face să visezi cu ochii larg deschiși. Nu te grăbi, savurează: pentru că Hallstatt e lung de circa un kilometru, așa că nu îți vor trebui foarte multe ore să îl parcurgi la pas, pe îndelete, exact așa cum merită. De data aceasta, revenit în centrul vechi al orașului, optează pentru promenada de-a lungul lacului. Fă o escală la unul din micile restaurante, dar asigură-te că stai pe terasă, pentru a te bucura din plin de peisajul uluitor. Poți alege drept companie o halbă din berea locului.
Cea mai veche mină de sare din Europa
Nu poți despărți povestea idilicului Hallstatt de istoria sa de… sare. Pentru că aici se găsește cea mai veche mină de sare din Europa – exploatată fiind de 7.000 de ani, încă în stare de funcționare. Legenda minei nu este creionată numai de vechimea, bogăția (sarea fiind considerată ”aurul alb”) sau importanța ei (turul ghidat vă va explica și de ce în istoria omenirii există o perioadă care se numește ”perioada Hallstatt”), ci și de faptul că în acest loc – în timpul celui de al Doilea Război Mondial – au fost ascunse multe și importante opere de artă pentru a fi protejate. Vizitarea minei este o experiență cu totul aparte. Dar dacă nu ești pasionat de subiect, totuși, urcă-te în funicular pentru a ajunge în vârful muntei Salzberg: peisajul pe care îl vei descoperi de la cei peste 350 de metri înălțime ai „Skywalk” Welterbeblick, promitem, este de neuitat!
Și dacă nimic din ce ai aflat până acum despre Hallstatt nu te-a convins să îl treci în agendă ca viitoare escală de vacanță, indiferent de anotimp, atunci îți mai oferim un argument: chinezii s-au îndrăgostit în asemenea măsură de Hallstatt, încât din 2012 poți vizita replica identică a acestui orășel costruită în China.
Am plecat din Hallstatt cu un cocktail de sentimente. Este cu siguranță prima destinație populară în care frumusețea locului a reușit să anihileze senzația de sufocare generată de un număr prea mare de turiști. Este un orășel atât de frumos, încât îl vei purta cu tine în suflet multă vreme după ce ai plecat din el și, din când în când, atunci când îți vei aduce aminte, te vei întreba retoric dacă – la cât este de rupt din poveste – acest loc chiar există în realitate…
Mai multe detalii despre Hallstatt puteți găsi accesând hallstatt.at sau hallstatt.net.
Ramona-Ioana Pop