”S-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri”, a anunțar azi președintele României, Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută în urma unei întâlniri cu premierul Orban și cu mai mulți miniștri.
”Anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță, așa cum s-au întâmplat lucrurile și până acum, și până pe 12 iunie, elevii vor avea mediile încheiate, cu notele pe care le au acum. În cazurile excepționale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentară. Repet: grădinițele, școlile, universitățile nu se vor redeschide în acest an școlar, universitar. Se vor redeschide în septembrie, când începe noul an școlar”, a precizat președintele României.
”Aici sunt totuși câteva excepții, pe care vreau să le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesională în anii terminali – vor putea, atenție, vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație, altfel decât dacă toți s-ar fi întors la școală, normele de distanțare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală de clasă, vor sta maximum 2-3 ore și se vor pregăti pentru examenele naționale”, a detaliat Klaus Iohannis.
Cu privire la examenele naționale (Evaluarea Națională și Bacalaureatul), președintele țării a precizat că acestea ”se vor organiza așa cum au fost ele planificate din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare. Vor sta la distanță mare unii de alții, vor intra pe un coridor, vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală și multe alte reguli care vor fi explicate în detaliu de reprezentanții Ministerului Educației”.
În luarea acestor decizii, după cum a precizat preșeedintele României, s-au avut în vedere și variantele pentru care au optat alte țări din Uniunea Europeană vizavi de acest subiect. În plus, Klaus Iohannis a avertizat: ”Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci, nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii”.
În acest context, redeschiderea școlilor ar fi presupus două riscuri majore, după cum a informat Klaus Iohannis: ”Există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă”.
Punând toate aceste informații în ecuație, președintele României a concluzionat: ”Așadar, nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, se continuă învățământul la distanță, însă mediile se încheie, situația școlară se încheie. Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, cu situațiile încheiate, și, în acest fel, evităm riscuri majore. Gândiți-vă că nu ar fi posibil în școlile noastre să se respecte, de exemplu, distanțarea între elevi, nici dacă ar merge în mai multe ture. În concluzie, s-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor”.
❗ Declarația de presă susținută azi de președintele României, Klaus Iohannis, este disponibilă integral aici.
Sursă informații: Administrația Prezidențială