Peste 200 de fotografii etnografice, realizate de 50 de artiști fotografi din trei țări, sunt expuse începând de azi la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în cadrul expoziției ”Fotografia – Document Etnografic”. Mariana Scubli din Sighetu Marmației și Tudorel Ilie din Baia Mare se regăsesc pe lista celor care expun.
”Fotografia – Document Etnografic” este expoziția pe care sunteți invitați să o vizitați la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. ”Cuprinde peste 200 de fotografii etnografice, care surprind momente importante și detalii din viața comunităților sătești de români, maghiari, romi, secui, ceangăi și sași din România”, precizează reprezentanții muzeului clujean.
Imaginile alb-negru şi color sunt realizate de 50 de artiști fotografi din România, Serbia și Polonia, în cadrul concursului naţional ”Fotografia – Document Etnografic”. Printre cei 50 de artiști care expun, se numără și Mariana Scubli din Sighetu Marmației și Tudorel Ilie din Baia Mare.
Concursul naţional ”Fotografia – Document Etnografic” este, după cum se arată în comunicatul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, ”nucleul proiectului clujean de amploare «Fotografia -document etnografic» și urmărește promovarea culturii tradiționale prin intermediul fotografiei etnografice”. Până acum, proiectul a fost prezentat în peste 20 de orașe din România, dar și în țări precum: Polonia, Serbia, Ungaria, Franța, Italia și Canada.
În perioada următoare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj va prezenta online albumul ”Fotografia – document etnografic 15/16”, care reunește o selecție a celor mai reprezentative lucrări participante în edițiile 2018 și 2019 ale concursului. Albumul a apărut la Editura Tradiții Clujene.
Proiectul este derulat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și Asociația ArtImage. Anul acesta expoziția ”Fotografia – Document Etnografic” a ajuns la cea de a XVII-a ediție și poate fi vizitată până în 14 februarie.
Comunicatul integral este disponibil aici.
Sursă informații și foto: Muzeul de Artă Cluj-Napoca