Un nou proiect fotbalistic aduce începutul anului 2024 în Baia Mare: înființarea Academiei de Fotbal ”Dănuț Sabou”. ”Înființarea unui nou club de fotbal nu este doar crearea unei echipe, este aprinderea unei pasiuni, cultivarea unei comunități și scrierea unei părți din istoria sportului cu fiecare minge jucată”, se arată pe cartea de vizită a celui mai nou club din oraș.
”Așa a început aventura mea în fotbal”
Pornind de la aceasta am căutat detaliile despre academie. Și de unde să începem dacă nu de la Dănuț Sabou?! ”M-am apucat de fotbal când aveam 8 ani. Atunci m-am mutat împreună cu familia din Baia Sprie în Baia Mare. La Școala nr. 15 unde eram elev aveam un coleg care făcea fotbal la FC Baia Mare. Văzându-mă prin curtea școlii că sunt bunicel, m-a chemat cu el la antrenamente. Antrenorul Viorel Coman m-a văzut, m-a selectat și așa a început aventura mea în fotbal”, își aduce aminte Dănuț Sabou.
De atunci au trecut peste trei decenii și tot în preajma terenului de fotbal îl găsim. Asta pentru că deși a practicat în copilărie și înot, și karate, fotbalul a fost pur și simplu dragoste la prima… atingere de balon. ”Fotbalul mi-a plăcut enorm de mult de la bun început. Pot spune că de mic am știut că am să devin fotbalist. Pur și simplu nu exista altă opțiune!”, mărturisește fostul mijlocaș.
”Mi-aș dori în academie cât mai mulți copii cu mentalitatea mea”
”Am fost cu siguranță un jucător disciplinat. Foarte muncitor. Care a conștientizat foarte devreme ce trebuie să facă pentru a reuși și care a înțeles că întotdeauna cheia reușitei stă în propriile mâini. Mă rog, fiind vorba de fotbal, în propriile picioare…”, creionează antrenorul de azi portretul jucătorului Dănuț Sabou de cândva. Și adaugă: ”Cu siguranță mi-aș dori în academie cât mai mulți copii cu mentalitatea mea”.
A evoluat pentru echipe precum FC Baia Mare, Gloria Bistrița, Oașul Negrești, Unirea Dej, Unirea Alba Iulia, FC Vaslui și Gloria Bistrița. ”În 2009 am suferit o accidentare la tendonul lui Ahile, urmată de patru operații care mi-au încheiat cariera. În 2011 am încheiat ultimul contract cu Gloria Bistrița și tot atunci am primit propunerea de a antrena două grupe de copii”.
”Am înțeles ce înseamnă această meserie abia după ce am început să o practic”
Așa a început Dănuț Sabou cariera de antrenor. ”Un antrenor foarte pasionat, extrem de determinat, care ține mult la principiile sale și luptă pentru a le impune”, după cum singur se caracterizează.
Pornind de la Viorel Coman, primul lui antrenor, Dănuț Sabou a trecut prin mâna multor tehnicieni. Bela Rozsnay, Harmuth Lang, Marin Sabou, Radu Pamfil, Pista Weiss – la juniori; Gigi Staicu, Ioan Sdrobiș, Nelu Nunweiller, Ioan Tătăran, Costel Orac, Remus Vlad, Zoli Ritli, Cornel Țălnar, Constantin Cârstea, Gigi Mulțescu, Viorel Hizo, Dorinel Munteanu, Emil Săndoi, Neluțu Sabău și Sandu Tăbârcă – la seniori.
”Tuturor le mulțumesc pentru contribuția avută la dezvoltarea mea ca om, ca jucător și, mai apoi, ca antrenor. Pot să spun că fiecare dintre aceștia a avut o mai mică sau mai mare influență aspra carierei mele, atât de jucâtor, cât și de antrenor. Mărturisesc că am înțeles ce înseamnă această meserie abia după ce am început să o practic și eu. Abia atunci am realizat dificultatea ei”, declară Dănuț Sabou. Ioan Sdrobiș, Viorel Hizo, Dorinel Munteanu și Sandu Tăbârcă admite că au avut influențele cele mai puternice.
”Nu există loc pentru superficialitate”
Și după mai bine de un deceniu de antrenorat, înființează academia de fotbal care îi poartă numele. ” De-a lungul timpului am avut diferite parteneriate, concepute pentru o mai bună dezvoltare și care în timp s-au dovedit a fi alegeri nu tocmai inspirate. Așa că am decis să dau o linie clară lucrurilor în acest proiect solitar, care se arată foarte promițător. Academia se va baza pe oameni foarte bine pregătiți, care înțeleg că nu există loc pentru superficialitate în această activitate. Profesioniști care înțeleg că prioritatea noastră este dezvoltarea corectă a copiilor”, explică Dănuț Sabou.
Cât mai multe oportunități pentru copiii academiei
Pentru început academia va avea în componență grupele de vârstă Under 6 – Under 15. Copiii cu vârste între 5 și 14 ani care doresc să se înscrie vor găsi toate detaliile necesare pe contul de Facebook al academiei.
”Pe parcurs, în funcție de partenerii care vor dori să se alature proiectului, voi extinde activitatea. Sunt preocupat și de îmbunătățirea condițiilor de antrenament, crearea de parteneriater cu cluburi de Liga 1 din țară și străinătate, pentru a oferi cât mai multe oportunități copiilor formați în cadrul academiei”, spune Dănuț Sabou.
De ce ar fi nevoie azi pentru ca un copil să poată transforma pasiunea pentru fotbal în performanță și carieră de succes? Fondatorul academiei răspunde: ”De pasiunea și motivația copiilor, de educația corectă cu care vin de acasă și de antrenori bine pregătiți care înțeleg foarte bine procesul de formare al copilului”.

Ramona-Ioana Pop
Surse foto: Dănuț Sabou, Academia de Fotbal Dănuț Sabou