Firul mărțișorului

Centrul Culturii Tradiționale Maramureș aduce în discuție unele tradiții legate de mărțișor. Se spune că firul mărțișorului ar fi fost tors de către Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte.
„Asemănător Ursitoarelor, Dochia torcea firul anului primăvara, la nașterea timpului calendaristic. „Mărţişorul se făcea din două fire, unu roşu şi unu alb, cu doi ciucalăi la capăt şi îl purtau femeile. Când îl ţâpau, îl legau de un pom”. „Se zice că nouă zile tot îi un frig şi o ploaie, şi-o vreme bună, de la întâi, la nouă martie. Şi spuneau bătrânii că-s nouă Işdotii.
„La noi se ştia c-o fost o soacră şi-o avut feciori şi noră-n casă. Şi-o fost femeie rea. Şi-o trimitea pe noru-sa să spele lâna neagră, până a albi. Și nora s-o dus şi o tot spălat. O trecut un moş şi o întrebat-o ce face?
– Ia, că m-o mânat soacra la vale să spăl lână neagră, până ce a albi şi ia, că nu se mai albeşte. Atunci o zâs că i s-o și albit lâna pe loc. Şi i-o dat moșu un mănunchi de ghiocei să-i dea la soacră şi să-i spună c-o sosit primăvara. Soacra, pă când o văzut c-o vinit timpu’ de primăvară, şi-o luat oile şi s-o-mbrăcat cu douăsprezece cojoace şi-o pornit la munte. Când o ieşit la munte o fost cald. O tot dezbrăcat câte unu’ şi le-o tot lăsat în urmă. Pă când o ajuns la munte, o dat vijelia, zăpada, îngheţu’, ş-o-ngheţat-o cu oi cu tot”. (Lăpuș)”, spune Corina Isabella Csiszár, Obiceiuri din Țara Lăpușului, Editura Ethnologica, 2022).
Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.