Filmul „Pintea”, cu Florin Piersic, va fi difuzat în seara blockbusterului românesc, sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 21.10, la TVR 1 – se arată într-un comunicat al televiziunii naționale.

Filmul artistic „Pintea”, inspirat din viaţa haiducului cu acelaşi nume, a devenit, prin reacţia publicului larg, de-a lungul anilor, un real blockbuster autohton, potrivit aceleiași surse.

Despre Pintea Haiducul, acest Robin Hood al Maramureşului, legendele dăinuie şi după mai bine de 300 de ani de la dispariţia sa. Unele povești din popor vorbesc despre vitejia sa şi de calul său năzdrăvan. Se spune că Pintea ar fi inventat un aparat de zbor, dar şi că ar fi ascuns în munţi comori care nu au fost găsite nici astăzi, deşi sunt căutate încă. Aşa că multe legende sunt despre bărbânţele cu galbeni ale lui Pintea, ascunse în peşteri din diverse regiuni. Una dintre ele se zice că se vede şi astăzi pentru că se deschide la şapte ani odată. Alte legende îl consideră pe Pintea un erou înzestrat cu puteri supranaturale, aşa cum este legenda pietrei de hotar dintre Tăuţii de Sus şi Baia Sprie, care spune că Pintea ducea o piatră de moară în coada toporului, iar locul unde a fost aruncată marchează hotarul. O altă legendă spune că în noaptea de Sânzâiene Pintea a cules o floare care i-a dat puteri magice.

Există şi o legendă legată de moartea lui, care spune că Pintea a fost omorât de „trei grăunţe de k’iper şî trei grăunţe de grâu de primăvară şi trei cuiuţă de potcoava calului di fier şi tri grăunţe de tămâie”. Chiar şi azi maramureşenii povestesc despre izvorul lui Pintea, stânca lui Pintea, comoara lui Pintea sau zborul lui Pintea.

Isprăvile lui au circulat întâi sub formă de balade, iar unele dintre ele s-au transformat în poveşti de spus la un pahar de vorbă.

În filmul „Pintea”, în regia lui Mircea Moldovan, faptele reale din consemnările istorice au fost împletite atât cu legendele şi credinţele populare, cât şi cu fapte imaginare, dând naştere unei producţii cinematografică de succes. Pentru modul magistral în care inegalabilul Florin Piersic a interpretat rolul lui Pintea, Consiliul Local Baia Mare i-a acordat, în 2008, titlul de cetăţean de onoare al municipiului.

Sursa: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.