De ce avem nevoie de aprobarea celorlalți? De ce ne pasă de “ce-o să zică lumea”? Cum să facem să gândim pentru noi?
Suntem în secolul 21, sclavagismul a apus demult și, cu toate astea, mare parte încă purtăm lanțuri. În minte! Libertatea fizică, fără libertatea minții, mă îndoiesc că o putem numi libertate. De unde vine nevoia de aprobare? De la părinți, de la școală, de la biserică, de la instituțiile în care ne desfășurăm activitatea etc..
Avem mereu nevoie de aprobarea celorlalți. Și asta nu ar fi o problemă. Baiul e când avem nevoie de aprobarea tuturor. Când nu putem lua nicio decizie pentru noi, gândindu-ne la toți ceilalți, mai puțin la noi.
Eu cred că nu putem scăpa de treaba asta până-n capăt niciodată. Pentru că trăim între oameni. Însă trebuie să înțelegem că nu vom putea mulțumi pe toată lumea în nicio circumstanță! Ca să fac o glumă, se spune că – dacă te plac mai mult de trei persoane – ai o problemă 🙂
E ok să ținem cont de părerea oamenilor care sunt modele pentru noi, de părerea celor ce sunt cum așa ne-am dori și noi să fim, de părerea celor ce au făcut ceva ce am vrea și noi să facem etc. Pentru că este important să… ascultăm de două ori: odată ce zice și apoi cine zice. Știți cum se spune: nu cere sfaturi de călătorie de la cineva care nu și-a părăsit niciodată casa… 🙂
A ține cont de părerea celorlalți e ok până în punctul în care mă rănesc pe mine. Fiecare știe ce e bine pentru el și, nu de puține ori, “binele” ce îl vedem la/pentru alții nu e binele lor. O astfel de situație se regăsește în tendința părinților ce își consideră copilul o proprietate, iar în virtutea acestei credințe iau hotărâri în locul lui mult timp după ce cordonul ombilical a fost tăiat. Fizic 🙂 Dar asta e o altă discuție.
Trăim timpuri în care – vrem, nu vrem – e nevoie să facem un pas înainte spre înțelegere. Și cred că doar schimbarea modului de gândire ne poate scoate la liman. Cât (și câți) suntem dispuși să facem asta rămâne de văzut. Până la urmă, fiecare om are procesul și “războiul” lui.
Ela BALAJ
psiholog clinician & psihoterapeut integrativ
Sursă foto: pixabay.com
CITEȘTE ȘI:
Psiholog Ela Balaj: ”Lumea nouă va fi una a oamenilor (mai) buni”
Relațiile în vremea coronei
Niciun om aflat în echilibru nu rănește un alt om!
E bine să fugim de suferință?!