Bebras este un concurs internațional ce își propune să introducă elevii de toate vârstele în domeniul gândirii algoritmice și computaționale și să îi atragă spre domeniul informatic. Înscrierile încep mâine pentru ediția 2021 a Bebras România.

Castorul, simbolul competiției pornite din Lituania

Ideea acestui concurs a pornit din Lituania, de la prof. Valentina Dagiene de la Universitatea din Vilnius. ”Bebras” se traduce din lituaniană ca și “castor”. ”Castorul este simbolul inteligenței, muncii asidue, perfecționismului și vivacității. De aceea, castorul a devenit un simbol al acestei competiții”, se menționează pe site-ul competiției.

Prima competiție Bebras a fost organizată în Lituania în 2004. S-a bucurat rapid de succes, în 2019 organizându-se în peste 50 de țări, cu aproape 3 milioane de elevi participanți. ”Bebras reprezintă activitatea extrașcolară din domeniul educației informatice cu cel mai mare număr de participanți”, precizează sursa citată.

15 întrebări axate pe gândirea algoritmică și computațională

Concursul durează 60 de minute și cuprinde 15 întrebări, axate pe gândirea algoritmică și computațională. Concurenții nu trebuie să dețină cunoștințe de informatică sau programare pentru a rezolva cerințele, însă trebuie să demonstreze o gândire structurată, bazată pe utilizarea conceptelor algoritmice și logice.

”Gândirea computațională reprezintă un proces de rezolvare a unei probleme ce include o serie de caracteristici, precum ordonarea logică, analizarea datelor, crearea de soluții pe baza unor algoritmi, recunoașterea unor șabloane, abstractizarea, înțelegerea conexiunilor între informații. Acest mod de gândire este esențial în dezvoltarea aplicațiilor software, însă poate fi folosit în procesul de rezolvare a problemelor dintr-o multitudine de domenii. Elevii care învață să folosească acest tip de gândire vor înțelege modul de relaționare al materiilor predate în școală și de asemenea vor înțelege aplicabilitatea acestor noțiuni în viața de zi cu zi”, menționează organizatorii.

Înscrierea elevilor începe mâine

Anul acesta, concursul se va desfășura în perioada 1-7 noiembrie în toate unitățile școlare interesate din România. Participarea este gratuită. Înscrierea elevilor are loc în perioada 11-17 octombrie.

Concursul Bebras se adresează elevilor cu vârste între 10 și 20 de ani, împărțiți pe patru categorii. Competiția se desfășoară exclusiv online în cadrul fiecărei școli, sub supravegherea unui profesor, conform unui orar flexibil și poate fi susținută în limba română sau engleză.

În acest an Bebras International Challenge se derulează în peste 55 de ţări din întreaga lume. La edițiile anterioare de Bebras România au participat peste 65.000 de elevi din toată țara.

În România, concursul este organizat de Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din România (ATIC) prin ECDL. Bebras România se desfășoară cu sprijinul Ministerului Educației.

Mai multe informații despre Bebras România aflați aici.

Sursă informații și foto: Bebras România și ECDL

CITEȘTE ȘI:
Cunoașterea de sine, în fiecare clasă și amfiteatru din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.