Are peste 250 de viori construite, marea lor majoritate ”susurând” prin SUA. Unde este stabilit de peste două decenii. Nu a mai revenit în Maramureș, dar nostalgia nu îl ocolește. Sarasăul natal îl mai vede doar pe… Google. Iar când dorul e mare, cântă la ceteră, zongoră și dobă pe rând. Până când dorul se ostoiește. În 2017 a restaurat o vioară Stradivarius. Dar nu. Numele lui american ”John Stradivarius of Sarasău” nu de acolo i se trage…

Alături de fratele lui, la vioară. În 1978.
Ce a fost mai întâi: cântatul, construitul sau… reparatul?

Lutierul Ioan Ghereben din Sarasău confecționează și repară viori din adolescență. Dar și cântă: la ceteră, zongoră și dobă. Ce a fost mai întâi: cântatul, construitul sau… reparatul? ”Mai întâi am cântat la vioară. Am învățat frecventând activitățile de la căminul cultural din Sarasău. Mai apoi am activat în orchestra liceului de construcții din Baia Mare, acolo unde m-am perfecționat. Pe la 14-15 ani am învățat să repar viori. Și abia în timpul stagiului militar am confecționat prima mea vioară. În Tileagd Bihor, fiind detaşați la munci, am nimerit într-o fabrică de mobilă. Lucram ca sculptor la mobila pentru export. Acolo Florian Demian, şeful de secției de sculptură, construia viori în timpul liber”, mă elucidează maramureșeanul. Când îl întreb dacă e mai ușor să cânte la ceteră sau să o facă, lutierul îmi răspunde cu iz filosofic de Maramureș: ”E la fel de ușor să fac și una, și alta. Sau la fel de greu…”

În Chicago, cu soții Giurgi. În 2018.
”Am răbdare de chinez bătrân!”

Chestionat în legătură cu arta de a construi viori, maramureșeanul îmi taie elanul din start: ”Secretele se păstrează, nu se dau!” Dar ceva-ceva tot îmi povestește. Și așa aflu că are nevoie de circa o lună pentru a realiza o ceteră: ”Lucrez foarte, foarte atent. Am răbdare de chinez bătrân! Cel mai potrivit lemn pentru corpul viorii consider că este paltinul. Pentru rezonanță. Și molidul pentru fața viorii”. Susurul sunetului crede lutierul din Sarasău că este farmecul aparte al viorilor care îi ies din mâini.

”Din New York Sarasăul îl văd numai pe Google…”

În 1999 participă, în Washington, la Smithsonian Folklife Festival. Și rămâne în SUA, stabilindu-se în New York. ”M-a uimit oraşul. Marea metropolă a lumii m-a uimit”, își amintește Ion Ghereben. Care spune că, plecat din Sarasău, nu a avut dificultăți în a se adapta la stilul de viață american. Și musai că e adevărat. Pentru că în Maramureș nu a mai revenit. ”Nu am mai fost acasă în Sarasău de când am venit în America. Iar din New York Sarasăul îl văd numai pe Google. Şi îl văd frumos şi mic”, spune lutierul.

”Când mă apucă dorul îmi iau intrumentele la rând și cânt la toate”

Admite că, deși plecat deja de atâta amar de timp, încă îl mai încearcă nostalgii… maramureșene. ”Le duc dorul alor mei. Și îmi lipseşte și azi grădina mea cu pomi”, mărturisește Ioan Ghereben. Ce face pentru a-și stinge dorul? ”Când mă apucă dorul îmi iau intrumentele la rând și cânt la toate. Hori de ale noastre, din Maramureș. Dar și alte cântece din Ardeal. Și dorul se alină… Până-mi trag o horicică uit de câte mă mănâncă / Dacă găt horea de tras, nu-mi văd capu de necaz…”

În 2017 a restaurat o vioară Stradivarius

În America are un atelier în care confecționează și repară viori. Spune că are construite circa 250 de viori, marea lor majoritate fiind în SUA. În 2017 a restaurat inclusiv o vioară Stradivarius. ”Întâmplător am cunoscut un violonist de elită care cânta în metrou. I-am restaurat vioara cu care cânta în metrou şi i-a plăcut foarte mult. Așa că mi-a adus apoi și vioara Stradivarius la restaurat”. Dar nu de aici s-a ales cu numele (și renumele) american de ”John Stradivarius of Sarasău”. ”În anii 2003-2004, în timp ce vindeam o vioară într-un mare magazin de instrumente muzicale, cineva îl întreabă pe manager dacă are vreo vioară Stradivarius. Atunci managerul m-a bătut uşor pe umăr şi i-a zis: El este «John Stradivarius of Sarasău». În acel moment toți cei din magazinul muzical și-au întors ochii spre mine.”

Ramona-Ioana Pop
Foto: arhiva personală Ion Ghereben

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.