Tânjaua Hotenarilor, eveniment dedicat primului gospodar care a ieșit la arat, are loc duminică, 15 mai, la casa lui Gheorghe Ștefan Mesaroș din Hoteni.

”Sunt confecționate 12 tânjele, purtate, fiecare, de câte doi feciori, ele reprezentând cele 12 luni ale anului”

Ce este tânjaua? ”Un proțap cu oiște (ruda), la capătul căreia se află jugul în care se înjugă vitele. În cadrul obiceiului, sunt confecționate 12 tânjele, purtate, fiecare, de câte doi feciori, ele reprezentând cele 12 luni ale anului. Participanții se întrunesc la casa gospodarului, îmbrăcați în cele mai frumoase straie populare, unde sunt omeniți cu mâcare și băutură”, explică Grigore Simionca de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.

Reunirea, la 9.30

Reunirea la casa lui Gheorghe Ștefan Mesaroș este anunțată pentru ora 9.30. ”Se stabilesc cei care îl păzesc pe sărbătorit să nu fugă pe parcursul drumului până la pârâu, în numeroasele lui tentative de fugă, ci prins și adus înapoi pe teleguță. Dacă sărbătoritul reușește să scape și ajunge primul la apă să se spele singur, este absolvit de la obligația de a plăti băutura și mâncarea celor care participă, aceste cheltuieli revenind apoi comunității”, spune Simionca.

Purificarea, în pârâul Dărasca

Alaiul va merge spre Valea Dărasca, acolo unde va avea loc ritualul de spălare a sărbătoritului. ”Feciorii se ocupă de împodobirea și înstruțarea jugurilor cu ramuri de mesteacăn, panglici colorate, flori, ștergare înflorate și zurgălăi, apoi sunt legate una câte una laolaltă, iar în spatele lor este legată teleguța plugului pe care stă sărbătoritul. Acesta este petrecut cu alai de fete, feciori și ceterași, purtat de-a lungul satului până la pârâul Dărasca, unde urmează să fie spălat (purificat)”, menționează sursa citată.

Invitații urcă pe scenă de la 13.00

Deschiderea oficială este programată pentru ora 12.00, urmând ca – de la ora 13.00 – pe scenă să urce invitații: Grupul Iza, Voichița Nemeș Andreica, Maria și Gabriel Arba, Mihaela Bodea, Ionuț Patcaș, Mădălina Gampe, Ioana Mariș, Lenuța Anișoara Cupcea. Participă ansambluri folclorice din Breb, Borșa, Târgu Lăpuș, Vișeu, Șișești, Budești, Săcălășeni, Recea și Cernești.

Mai multe despre Tânjaua Hotenarilor, aici.

Sursă informații: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.