Ducu Bertzi a devenit cetățean de onoare al județului Maramureș. Titlul i-a fost acordat artistului de către Ionel Bogdan, președinte al Consiliului Județean Maramureș, în cadrul Festivalului de muzică folk și poezie „Pă Mara, pă lângă apă”. Eveniment care a avut loc ieri în Ferești.
”Ducu Bertzi este unul dintre maramureșenii care ne fac cinste și de care suntem mândri pentru că, prin muzica sa și prin munca de-o viață, a contribuit din plin la promovarea ținutului nostru și a moștenirii noastre culturale”, menționează Ionel Bogdan pe contul de socializare.
Spicuim dintr-o biografie bogată. Ducu Bertzi (născut în Sighetu Marmației în 21 septembrie 1955) și-a înființat la 14 ani prima sa trupă. Rock. Din 1973 se apucă de folk și câştigă Marele Premiu la Festivalul de muzică si poezie de la Sighet: o valiză.
Debutul pe o scenă de prestigiu a avut loc în 1976 în cadrul unui spectacol al Cenaclului Flacăra. Din 1977, este prezent în cel mai în vogă grup al momentului, Song, condus de Ioan Luchian Mihalea. Grup cu care va cânta până în 1981. Consacrarea în echipa Cenaclului Flacară vine în 20 octombrie 1979, când pe scena Teatrului ”Ion Creangă” cântă „Când s-o-mpărţit norocu”. La nici o lună distanță, înregistrează piesa la radio. Și azi este una dintre piesele de referinţă ale maramureșeanului.
Din 1985, după desfiinţarea Cenaclului, înregistrează piese noi care vor deveni şlagare: „Şi de-ar fi”, „Floare de colţ”, „Focul vânat”. Primul album de autor în format casetă audio şi CD, „Dor de ducă” (Intercont Music), este lansat în 1997. Un an mai târziu, revista ”Actualitatea Muzicală” îl desemnează drept „Cel mai popular şi bine vândut album”.
”În aproape 50 de ani de activitate a susţinut peste 5000 de spectacole şi întâmplări artistice – numai cu Cenaclul Flacăra a susţinut peste 1300 de spectacole”, se arată pe site-ul oficial al artistului.
Mai multe detalii, aici.
CITEȘTE ȘI:
Traian, Andrei și Alex – cei mai tineri cetățeni de onoare ai orașului Baia Mare