Drumul Maramureșului | ”Lucrăm de peste 6 luni la traseul efectiv și este în sfârșit gata marcat” (Matei Țiboc)

”Un traseu de circa 700 km care integrează cele mai importante obiective turistice ale zonei. Este un circuit care pleacă simbolic din Baia Mare, dar se poate începe de oriunde” – așa este descris Drumul Maramureșului în doar câteva cuvinte de către Matei Țiboc – președinte al Asociației Origini Maramureș.

Drumul Maramureșului este o idee la care cei de la Asociația Origini Maramureș lucrează de mai bine de un an de zile. ”Pentru noi, Maramureșul este probabil cel mai frumos loc de pe pământ. Am inițiat Drumul Maramureșului ca o invitație de a-l descoperi la pas, mai tihnit, mai profund, mai îndeaproape. Ne-au inspirat experiențele noastre personale de călătorie, discuțiile cu prietenii și trasee precum El Camino din Spania și, mai nou, Via Transilvanica de la noi. Suntem mândri de plaiurile natale și vedem turismul ca pe o cale sănătoasă de a trăi mai bine aici, făcând ceea ce ne place să facem de generații. Fiind autentici cu tot ceea ce înseamnă Maramureșul”, explică Matei Țiboc – președinte al Asociației Origini Maramureș – pe contul de socializare al proiectului.

În vară era lansat oficial proiectul, iar în aceste zile Matei Țiboc a făcut anunțul: ”Lucrăm de peste 6 luni la traseul efectiv și este în sfârșit gata marcat. În 20 iulie 2020 am pornit oficial proiectul, iar din luna august am început marcarea. Până acum, am mobilizat peste 50 de oameni, organizați în 4 echipe, fiecare responsabilă de o parte din traseu”.

Traseul nu a fost ales nici pe departe la întâmplare: ”Am ținut să fie ușor de parcurs de către oricine, pe jos sau cu bicicleta, așa că merge pe dealuri, nu pe creste. Prin sate, pe lângă gospodării, uneori prin natură, alteori pe șosea, unde nu am avut de ales. Am vrut să fie o plimbare pitorească”, explică președintele Asociației Origini Maramureș.

Ce urmează? Lista de lucru a celor de la asociație este destul de lungă. Spicuim: actualizarea coordonatelor GPS ale traseului; împărțirea traseului pe bucăți de o zi; documentarea obiectivelor turistice; stabilirea de legături cu meșterii; dezvoltarea strategiei, identității și comunicării drumului; actualizarea site-ului. ”Și, poate cel mai important acum, lucrăm la o aplicație digitală care să însoțească turiștii pe drum și să le arate ce fel de experiențe pot avea”, precizează Țiboc.

Traseul se poate testa și astăzi, dar acesta – mărturisesc inițiatorii lui – nu este încă așa cum și-l imaginează: ”Am vrea ca din primăvara viitoare să lansăm aplicația de mobil și noul site care vor veni mai mult în sprijinul călătorilor prin Maramureș”.

🔎 Mai multe despre Drumul Maramureșului găsiți pe site-ul proiectului și pe contul de socializare.

Sursă informații și foto: Facebook / Drumul Maramureșului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.