Timp de două zile,  la hotarul județelor Maramureș, Suceava și Bistrița-Năsăud a răsunat voia bună. În perioada 19-20 august, cea de-a 51-a ediție a Festivalului interjudețean de folclor „Hora la Prislop” a atras în cea mai înaltă trecătoare a Carpaților Orientali mii de oameni dornici să se bucure de natură, dar și de bogata ofertă culturală pregătită de organizatori.

Sunetul de motoare ambalate și acordurile folk-rock au caracterizat prima zi a evenimentului. Cluburile Rock N’ Road și Zimbrii Sighetului au dat startul festivalului prin organizarea unei spectaculoase parade moto, după care petrecerea a continuat pe scena amplasată în Pasul Prislop. Ziua s-a încheiat cu reprezentațiile susținute de Bucovina, Scarlet Aura, CiviC RebeleS și  Sukar Nation, dar și cu dans sub cerul înstelat.

Cea de-a doua zi a festivalului a debutat cu oficierea slujbei religioase la Mănăstirea Prislop. După ce s-au îngrijit de suflet și s-au închinat într-una dintre cele mai frumoase mănăstiri ale zonei, participanții s-au îndreptat către scenă, pentru a se bucura de ziua dedicată folclorului autentic. Parada cailor a precedat tradiționala întâmpinare cu pâine și sare, cu ceteraşi și trâmbițaşi a reprezentanților județelor organizatoare. Apoi s-a lăsat cu  celebra horă, în care au fost invitați să se prindă tot cei prezenți.

A urmat apoi mult așteptatul spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, grupuri tradiționale din Bucovina, Ansamblul „Cercănelul” Borșa, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Bârgăului” din Prundu Bârgăului și Ansamblul profesionist „Dor Românesc” Bistrița.

Zestrea culturală tradițională s-a regăsit  nu doar la târgul meșterilor populari, unde și-au dat întâlnire făuritori de frumos din cele trei județe învecinate, ci și la standurile pregătite de instituțiile de cultură din Maramureș. Un alt punct de atracție l-a constituit tabăra dacică, unde au avut loc ateliere demonstrative și chiar s-au preparat, după rețete vechi, diverse feluri de mâncare în vase de lut.

Sursă informații și foto: Consiliul Județean Maramureș

CITEȘTE ȘI: La Ocna Șugatag, povești din Maramureșul istoric

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.