Z.MEU este primul ziar de muzeu din România. Publicat de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. ”Acest prim număr are o echipă de 12. Pot fi zmeii din poveste – dacă tu vrei -, pentru mine sunt zmeele colorate din văzduh a căror zbor ne leagă. Am ales să ne întâlnim, cu pasiune şi voie-bună, în acest proiect pentru a acoperi cât mai multe din zonele etnografice din ţară. Îl lansăm ca pe un experiment intermuzeal şi comunitar”, se arată în editorialul proiectului.

În echipa de 12 muzee figurează și două din Maramureș: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare și Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației.

Inedita publicație apare ca rezultat al unei expoziții itinerante. ”Spune povestea unor obiecte deosebite din 12 muzee care s-au alăturat într-un proiect comun, creând expoziția «Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite». Cele 12 muzee din țară și-au dorit ca, prin alăturarea patrimoniului muzeal, să ofere vizitatorului o perspectivă variată a portului popular din mai multe zone ale țării noastre”, menționează reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

”În acest prim număr avem și noi, Muzeul Maramureșan, emoția întâlnirii prin intermediul cuvântului tipărit cu tinerii curioși, nostalgicii sau colecționarii care vor aprecia mirosul cernelii tipografice și hârtia proaspăt marcată, comunitatea celor care apreciază istoriile rostite din muzee, întâmplările, imaginile din trecut”, se arată pe contul de socializare al muzeului din Sighetu Marmației.

„«4 obiecte – simbol din viața unei femei» este titlul unui articol inedit pe care vă invităm să îl descoperiți la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, la poarta Satului din deal”, vine invitația la lectură și… plimbare până la Muzeul Satului din Baia Mare. ”Cămașa, piesă esențială a costumului românesc”, ”Costumul – identitate și ritual”, ”Ambasadorii costumului românesc” sunt alte titluri din Z.MEU.

Cele 36 piese de port și podoabe tradiţionale prezentate în expoziție pot fi admirate acum la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Sursă informații și foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Maramureşan

CITEȘTE ȘI:
Două muzee din Maramureș, în proiectul ”Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite” | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.