Două muzee din Maramureș sunt partenere la realizarea expoziției temporare itinerante ”Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor”. Este vorba despre Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare și Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației.
Expoziția va fi vernisată azi, la ora 12.00, la sediul Secției de Istorie – Arheologie a Muzeului Olteniei din Craiova. La realizarea expoziției au mai contribuit Muzeul Național al Țăranului Român din București, Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, Complexul Național Muzeal Neamț și Muzeul Județean Botoșani.
”Chilimuri, scoarțe, covoare, păretare, lăicere, velinţe, covoare de nuntă, lădare, ungherare sau cergi, întregite de țesături mici de interior și unelte specifice țesutului și prelucrări lânii, principalul material textil folosit la confecționarea acestora, concentrează atenția asupra diversității funcționale dar și unicității generate de valoarea documentară, istorică, etnografică și estetică a pieselor”, precizează reprezentanții Muzeului Olteniei.
”Țesutul scoarțelor în tehnici tradiționale se înfăptuiește, în prezent, la nivelul întregii țări, fiind practicat atât în comunitățile rurale, dar și în mediul urban, în centre specializate în producerea scoarțelor și covoarelor. De asemenea, țesutul scoarțelor a fost și este o activitate de bază a anumitor mânăstiri din arealul românesc. În prezent, elementul este cunoscut la nivel larg pe teritoriul României, în medii specializate sau nespecializate, în sate, orașe, de diferite categorii de vârstă sau profesionale, fiind apreciat drept unul dintre cele mai expresive meșteșuguri artistice practicate în mod tradițional.
Prin tezaurizarea unui patrimoniu extrem de valoros pe acest segment, muzeele implicate în cadrul expoziției, își asumă misiunea de o importanță vitală pentru salvgardarea tehnicilor de realizare a scoarței, susținută și de centrele „vii” care încă creează covoare traditionale, meșteri consacrați în arealele etnografice reprezentate, demersuri ce devin extrem de importante atât pentru vizualizarea produselor create de mâna lor, cât și pentru atragerea atenției asupra faptului că elementul este viu”, precizează sursa citată.
Expoziția este întregită de filme documentare și informații redate în sistem electronic, menite să suscite atenția publicului de toate vârstele.
”Parcă nici timp nu mai au țesăturile, nici dus și nici întors, doar dorul de o reîntoarcere! Ne prăbușim în mirare, de taina lor, cutremurați de darul care ni s-a dat – acela de a le privi! Inutil să întrebăm câți ani au, ce vechime, inutil, deși ținem socoteala vremurilor nu le vremuim! Avem certitudinea însă că ne fac bine, căci trăiește și respiră nebunește în Bănie, în inima Olteniei, a tihneală caldă din Sibiu, Maramureș, Botoșani, Sighetu Marmației, București și Piatra Neamț”, mărturisesc cei de la Muzeul Olteniei.
”Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor” poate fi vizitată până în 19 ianuarie.
Sursă foto: Muzeul Olteniei
CITEȘTE ȘI:
Descântece, povești solstițiale și… fantome ale literaturii, în ”Memoria Ethnologica”