”obiect subiectiv motiv obiectiv” este o expoziție care poartă semnătura absolut inconfundabilă a artistului Dorel Topan. Expoziție care va fi vernisată marți, 6 iunie, de la ora 17.00, la Galeria de Artă UAP Baia Mare.

Despre seducția omului contemporan în fața obiectului de consum

”Pictez inspirat de maniera și repertoriul Pop Art și de hiperrealism. Universul dominat de artificial afirmă seducția omului contemporan în fața obiectului de consum. Relația om – obiect evocă stări de febrile căutări ale firescului concretizate de cele mai multe ori în modele facile sau înscenări la limita paradoxului. O verosimilitate a unor complicități banale în care forma tinde a se substitui conținutului”, spune Dorel Topan.

În expoziția ”obiect subiectiv motiv obiectiv” vom descoperi, după cum divulgă artistul, lucrări din seriile cu obiecte de consum: bomboane, doze de aluminiu, păpuși. Inspirate, desigur, de repertoriul Pop Art.

Lapte și miere
De la Sălsig la New York

Originar din Sălsig, acolo a și organizat prima sa expoziție: în Căminul Cultural, la începutul anilor ’80. De atunci și până azi, contabilizează peste 170 de participări expoziționale în țară (Cluj-Napoca, București, Baia Mare) și peste hotare (New York, Miami, Las Vegas, Los Angeles, Beijing, Paris, Monaco, Bruxelles, Budapesta). Ca să dăm doar câteva exemple.

Licențiat în Pictură (2005, Universitatea de Nord Baia Mare) și doctor în Arte plastice (2011, Universitatea de Vest Timișoara), Dorel Topan este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România. De asemenea, membru al European Art Gallery și Alchemia Gallery, Bucureşti; al MB-XL Gallery, Bruxelles (Belgia), al Arifact Gallery, New York (SUA).

A primit de-a lungul anilor mai multe premii, cea mai recentă distincție fiind cea de ”Artistul anului 2023”, acordată de Primăria Baia Mare la propunerea Filialei UAP Baia Mare. ”Atâta vreme cât nu mă cred genial și sunt sincer cu mine și cu ce pictez, e ok”, mărturisea artistul pentru eZiarultău într-un interviu.

”obiect subiectiv motiv obiectiv” rămâne pe simeze până în 20 iunie. 

Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Dorel Topan

CITEȘTE ȘI:
Dorel Topan – din Maramureșul rural, în New York-ul cosmopolit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.