„Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române” (DOOM), elaborat la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, se poate consulta acum și online, gratuit.

Versiunea digitală, pe care o găsiți aici, transpune în format electronic ultima ediție a dicționarului tipărit (DOOM3), apărut în 2021. Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic (calculator, telefon, tabletă), este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare. Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar” și „Utile”).

Tot pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune.

Căutările în dicționar se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare; atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă; cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă” sau „sugestii de căutare”. De asemenea, se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*).

În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă.

Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști, se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă.

Sursă informații: Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”

CITEȘTE ȘI: Pictură și mixed media, marca Mihail Sârb

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.