O donație de eșantioane minerale și carte ce au constituit colecția tehnicianului geolog Vasile Csiszar a fost primită de Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare.

Vasile Csiszar s-a născut în 8 august 1936, în Sighetu Marmației. A urmat Școala Tehnică de Geologie de la Baia Mare, pe care a absolvit-o în 1959. A lucrat ca și tehnician geolog în subteran la E.M. Cavnic în perioada 1959-1965. În perioada 1966-1977 a fost șef sector materiale de construcție în cadrul Intreprinderii de Industrie Locală Sighet, la carierele de piatră Gutin, Budești și Huta, exploatarea de caolin de la Budești și fabrica de cărămidă din Crăciunești. Între anii 1977 și 1993 a fost șef cabinet Protecția Muncii la Intreprinderea de piese de schimb auto ”Maramureșana” Sighet, instituție de unde s-a și pensionat.

Pasiunea sa pentru florile de mină s-a concretizat în colecționarea, de-a lungul timpului, a numeroase eșantioane minerale deosebite, majoritatea provenind de la Mina Cavnic.

”Eșantioanele recepționate sunt evaluate de către specialiștii muzeului și vor intra în patrimoniul muzeal în diferite categorii, urmând a fi valorificate cultural prin expoziții temporare și în cadrul proiectelor educaționale organizate. Până în acest moment, o parte din eșantioanele donate au fost selectate și expuse, într-o vitrină, în cadrul expoziției permanente, în secțiunea dedicată donatorilor”, menționează reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza”.

Donația a fost făcută de Eva Bledea și Gabriela Lupșe, fiicele lui Vasile Csiszar.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.