Traian Rareș Tuș și Rareș Sava de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare au câștigat medalia de aur la concursul internațional Fyziklani din Praga (Cehia).

Fyziklani, concurs internațional pe echipe destinat liceenilor pasionați de fizică

Fyziklani este un concurs internațional pe echipe destinat liceenilor pasionați de fizică. Echipele sunt formate din maximum 5 elevi provenind de la cel mult două școli diferite. Sarcina este aceea de a soluționa cât mai multe probleme în trei ore. Pentru fiecare problemă rezolvată se primește încă una, de cele mai multe ori cu nivel superior de dificultate.

Peste 160 de echipe înscrise, două din România

În perioada 7-14 februarie s-au desfăşurat în Praga activităţile din proiectul ”Erasmus Fyziklani International 2021 – Let’s Discover European Physics”. Inclusiv participarea la concursul internaţional Fiziklani. Peste 160 de echipe înscrise. Din România au participat două echipe, coordonate de Colegiul Naţional ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. Școală parteneră în proiect.

Românii, locurile I

Echipa ”Unde gravitaționale” a fost formată din elevi din clasele a X-a și a XI-a. Traian Rareș Tuș și Rareș Sava de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare, respectiv Cosmin Popan, Ioana Milea și Laura Sârbu de la Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. Cei cinci au obținut 154 de puncte și au câștigat medalia de aur și locul I la categoria lor de vârstă. A fost al treilea punctaj din întreg concursul. Cealaltă echipă a României, ”The Kaldashians”, s-a clasat pe locul I la categoria anilor terminali, având cel mai bun punctaj din concurs (200).

Fyziklani se derulează sub egida Facultăţii de Matematică şi Fizică din cadrul Universităţii Karlova din Praga. Prima ediție a avut loc în 2006. Competiția a crescut în importanță și popularitate. Astfel încât, la ediția precedentă, derulată online din cauza pandemiei, au participat peste 400 de echipe din 36 de țări.

Mai multe detalii despre Fyziklani, aici.

Ramona-Ioana Pop
Sursă informații: Fyziklani. Foto: arhiva personală Traian Rareș Tuș.

CITEȘTE ȘI:
Olimpicul internațional Traian Rareș Tuș lansează cursul online ”Spherical Astronomy” | video

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.