După circa 13 ani în care au locuit în Italia, băimărenii Oana şi Adrian Hosu s-au întors acasă și promovează regimul alimentar vegan. Sub umbrela conceptului ”Bucătăria Botanică”. O opțiune alimentară făcută în urmă cu circa patru ani și care, între timp, a devenit un stil de viață pentru cei doi foști sportivi (ea a practicat volei și fotbal, el atletismul) și absolvenţi de Educaţie Fizică şi Sport. Despre ”Bucătăria Botanică” am povestit cu Oana între două rețete…
”Am spus că asta trebuie să facem: să devenim vegani!”
”Povestea aceasta a început în urmă cu aproximativ cinci ani, atunci când mama mea a fost diagnosticată cu o boală oncologică și, în drumul ei spre vindecare, a întâlnit un medic care i-a recomandat să nu mai consume niciun produs de origine animală. La început a fost speriată pentru că nu știa ce să gătească în afară de clasicele rețete de post. Ne-a rugat pe noi, care eram atunci stabiliți în Italia, să căutăm rețete și să i le trimitem.
Am început să căutăm rețete pentru ea, dar înainte să i le trimitem le făceam noi. În paralel ne-am apucat și să citim despre alimentația vegană, despre alimentație și boli, despre bolile oncologice și legătura acestora cu alimentația. Tot studiind, încercând rețete și descoperind foarte multe gusturi noi, am spus că asta trebuie să facem: să devenim vegani! Și suntem vegani deja de patru ani”, începe Oana povestea.
”Le-am adaptat după gusturile noastre și cred că acesta este secretul”
Schimbarea nu s-a produs peste noapte și poate de aceea a fost și mai ușor de realizat, niciun aliment care nu s-a mai regăsit în meniul soților Hosu nefiind trecut la capitolul sacrificii: ”Nouă nu ne-a fost greu să renunțăm la nimic deoarece am făcut trecerea treptat. De când s-a îmbolnăvit mama mea am început și noi să reducem lactatele și produsele lactate, carnea și zahărul (dulciurile). Am tot redus, am tot redus și am spus că nu mai cumpărăm nimic de origine animală din ianuarie și așa am făcut!”
Au tăiat așadar de pe lista de cumpărături produsele de origine animală (carne, lapte, ouă). Ce au pus pe listă? ”Alimentația vegană înseamnă o alimentație pe bază de plante sau, mai simplu, mese de post. Adică nimic de origine animală. Nu lipsesc legumele și fructele proaspete, leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele. Nu am contabilizat dacă folosesc mai frecvent vreun aliment, însă mie personal îmi place să diversific și țin cont de ceea ce mâncăm într-o zi. Trecerea la stilul de viață vegan a venit la pachet cu o sumedenie de gusturi noi, alimente și semințe pe care doar ca și vegani le-am descoperit. Am fost mereu curioși și am încercat mereu alimente și rețete noi pe care în timp le-am adaptat după gusturile noastre și cred că acesta este secretul”.
”Nu facem nimic cu efort, e totul natural”
În ceea ce privește eventualele carențe derivate din aceste opțiuni culinare, Oana mărturisește că propria experiență i-a demonstrat că, dacă ești cu adevărat atent la ceea ce pui în farfurie, atunci nu îți lipsește nimic: ”Carențe alimentare poate avea și veganul, și cel care mănâncă de toate. Nu înseamnă că, dacă ești omnivor, nu ai nicio problemă. După părerea mea totul ține de ceea ce alegem să consumăm. Noi suntem cu analizele la zi și nu avem nicio carență, suntem mult mai bine decât atunci când am avut o alimentație omnivoră. Noi suplimentăm cu vitamina B12, care este obligatorie pentru vegani, și vitamina D, care este foarte importantă pentru sănătatea noastră, a tuturor”.
De altfel beneficiile pentru sănătate sunt principalul atu care i-au convins pe Oana și Adrian să treacă la regimul vegan: ”Asta în cazul în care ești atent la ce mănânci, să consumi cât de multe legume și fructe crude, proaspete, cereale integrale și produse cât mai simple și mai puțin procesate. Din câte am văzut noi și din câți vegani am întâlnit, majoritatea preferă să gătească acasă, sunt atenți la alegerile lor și consumă alimente simple și integrale. Majoritatea am auzit de expresia «suntem ceea ce mâncăm», așa că să nu uităm: mereu alegerile pe care le facem ne duc în direcția pe care noi o urmăm”.
Nu duc dorul mâncărurilor de altădată: ”Pentru noi a devenit un stil de viață! Nu facem nimic cu efort, e totul natural și parcă suntem așa din totdeauna. Suntem mândri că suntem vegani Și reprezintă o satisfacție mai mare să nu consumăm produse de origine animală decât satisfacția pe care o aveam atunci când mâncam un grătar bun sau o prăjitură gustoasă”.
”Nu aș zice că este mai costisitor”
Având deja experiență în domeniu, Oana spune că regimul vegan nu este mai costisitor nici din punctul de vedere al banilor investiți, nici din cel al timpului alocat pentru a prepara mâncarea: ”Nu aș zice că este mai costisitor dacă ne gândim că, pe lângă verdețuri și cereale, cei care mănâncă și produse de origine animală mai cumpără și carne sau brânză să pună lângă ele sau să facă o mâncare. Nu aș zice că este mai costisitor nici privind spre timpul acordat gătitului. Eu consider că o mâncare vegană o faci mult mai repede. Ce durează mai mult la noi e fiertul legumioaselor, însă și pentru ele, dacă ai o oală sub presiune, în maximum 30 de minute se rezolvă problema. Dacă ai nevoie de o cantitate mai mică de leguminoase poți folosi liniștit fasolea, lintea, năutul din coservă sau borcan, doar să le limpezești bine sub jet de apă în prealabil”.
Și fiindcă tot a pomenit de oala sub presiune, o invit pe Oana să deschidă dulapurile din ”Bucătăria Botanică” pentru a dezvălui ce alte ajutoare mai are. ”Robotul de bucătărie: pe lângă că îți ușurează munca, reușești să obții cu el și preparate cu textura catifelată. Oalele și tigăile antiaderente sunt iarăși de succes pentru că nu e necesar să amesteci foarte des în ele. Și, așa cum spuneam, oala sub presiune este minunată și ea: grație ei reduci considerabil timpul de gătire”.
”Inspirație pentru rețete sănătoase, rapide și delicioase”
După ce au descoperit și personalizat mai multe rețete, Oana și Adrian au lansat ”Bucătăria Botanică”. ”Atunci când am hotărât să facem o pagină dedicată rețetelor vegane ne-am gândit la nume. Primul a fost «Rețete vegane», dar era luat deja. Apoi ne-am gândit la ceva simplu, ce să fie legat de plante. Și așa am ajuns la «Bucătăria Botanică». Deocamdată cei care doresc să guste din preparatele noastre ne pot găsi la «Roade de oraș», o asociație de producători locali care funcționează după un sistem Reko de vânzare directă”, explică Oana.
În ”Bucătăria Botanică”, Oana scrie rețetele, ea le pregătește și tot ea le prezintă, în timp ce Adrian face fotografiile, filmează și editează videourile. ”Noi am locuit în Italia aproape 13 ani și ne-am întors acasă cu gândul de a arăta cât este de ușor să mănânci pe bază de plante, adică vegan. Conturile noastre în acest scop au fost create: să ofere inspirație pentru rețete sănătoase, rapide și delicioase.
Cei interesați de o alimentație vegană au putut deja gusta din bunătățile făcute de noi la diverse evenimente unde am fost invitați să gătim. În 2024 am făcut parte din proiectul «Ateliere de gătit sănătos» găzduit de Greenys și sponsorizat de magazinul naturist Trifolia. Am fost alături de Asociația «Oameni buni» la împlinirea primului an de activitate în Baia Mare, iar anul acesta le vom fi din nou alături. Am fost voluntari la Greenys și am pregătit cu drag celor care au avut nevoie de preparate vegane pentru diferite evenimente.
Din câte am constatat până acum există deschidere pentru acest stil de viață în Baia Mare. Și asta ne bucură mult. Ne-am bucura să fie cât mai multă lume interesată să adopte un stil de viață sănătos și să vedem că oamenii înțeleg că este mai bine să previi decât să repari”.
”Să guste, să nu spună nu!”
Ce fel de mâncare este în topul preferințelor celor care au comandat de la ”Bucătăria Botanică”? Oana nu stă mult pe gânduri: ”Cel mai apreciat a fost curry-ul de năut pe care noi îl punem alături de arpacaș fiert și murături sau salată de crudități. Acesta este un exemplu de farfurie completă din punct de vedere nutrițional”. În topul personal, însă, alte feluri de mâncare se ”bat” pentru locul 1: ”Pentru mine câștigătoare sunt supele și ciorbele, dar și salatele. Cred că aș putea mânca salată de două ori pe zi și in fiecare zi”.
Din ”Bucătăria Botanică”, unde totul arată ademenitor și e plin de culoare, Oana vine cu un sfat: ”Celor care doresc să treacă la o alimentație vegană le-aș recomanda să facă trecerea treptat: să tot reducă din consumul alimentelor de origine animală până ajung singuri să spună «Gata, de astăzi nu mai cumpăr și nu mai consum nimic de origine animală». Între timp să tot introducă și să încerce cât mai multe preparate vegane. Dacă este cineva care chiar își dorește să treacă la acest stil de viață, cu siguranță va reuși! Iar pe cei care sunt doar curioși de regimul vegan eu îi încurajez să încerce. Să guste, să nu spună nu!”
Ramona-Ioana Pop
Foto (c) Bucătăria Botanică