Expoziţia temporară ”Ultimii dinozauri din Transilvania” rămâne la Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare până în 20 iunie, anunță reprezentanții instituției.

Dinozaurii au sosit la muzeul din Baia Mare la finele lunii ianuarie, anul trecut, vernisajul având loc în 20 februarie, cu participarea prof. univ. dr. Vlad Codrea de la Departamentul de Geologie al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, artizanul acestei expoziții.

”Expoziția prezintă dinozaurii autohtoni, cei care au trăit în Transilvania, în aşa numita Insula Haţeg, în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani, și conține patru reconstituiri în mărime naturală și 74 de piese fosile, reprezentând fragmente de schelet. Pe lângă dinozauri, în expoziție se găsește o vitrină dedicată meteoriților, binecunoscuţi ca fiind cei ce au produs extincţia în masă de la sfârşitul Cretacicului și în consecință dispariţia dinozaurilor; aici se prezintă o serie de meteoriți ce au căzut pe teritoriul României, dintre care îl amintim pe cel mai cunoscut, de la Mociu, din județul Cluj, cu o masă de 35 kg”, informează reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza”.

”Descoperirile de dinozauri sunt extrem de rare în România, cei mai cunoscuți dinozauri sunt exclusiv cretatici, adică din ultima perioada a Mezozoicului, din depozitele Maastrichtianului (denumirea vârstei provine de la orașul olandez Maastricht, unde apar succesiuni tipice). Ei au fost descoperiți în mai multe localități din Depresiunea (Țara) Hațegului (Sânpetru, Săcel, Pui, Tuștea, Vălioara, Ciula, Totești, Nălaț-Vad, Lunca Cernii, toate în județul Hunedoara), în județul Alba, la Vurpâr, Oarda de Jos, Lancrăm, Sebeș, Petreștii de Jos, în județul Cluj la Iara și în județul Sălaj, lângă Jibou”, intră în detalii specialiștii de la muzeul băimărean.

Finalul expoziției ”Ultimii dinozauri din Transilvania”, inițial programat în iulie 2020, a fost amânat pentru februarie 2021 într-o primă fază, iar acum s-a decis ca dinozaurii să rămână în Baia Mare până la final de iunie. ”Mulțumim colaboratorilor clujeni și sperăm ca bucuria vizitatorilor (în special a celor mici) să fie cel puțin la fel de mare, cât a noastră”, declară reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza”.

Organizarea și găzduirea acestei expoziții a fost posibilă datorită colaborării dintre Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare și structuri din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca: Direcţia Patrimoniu Cultural Universitar, Departamentul de Geologie, Muzeul de Paleontologie – Stratigrafie, Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului și Muzeul de Mineralogie.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9.00 – 17.00 (ultima intrare la ora 16.30).

Mai multe informații despre ”Ultimii dinozauri din Transilvania” găsiți aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.