Luna februarie 2025 a marcat o adevărată performanță pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, înregistrând un număr record de vizitatori, mult peste valorile din anii anteriori.
O creștere de 138% față de februarie 2024
”Muzeul a fost vizitat de 2.045 de persoane, un salt semnificativ față de anii trecuți, având în vedere că, în această perioadă a anului numărul vizitatorilor era, de obicei, foarte scăzut. (…) Astfel, față de luna februarie a anului trecut, 2024, în februarie 2025 s-a înregistrat o creștere de 138% a numărului de vizitatori. Mai mult, comparativ cu 2016, luna februarie care deținea până acum recordul, creșterea a fost de aproximativ 77%”, informează reprezentanții Muzeului Județean de Mineralogie.
Distribuția celor 2.045 de vizitatori din februarie 2025 pe grupe de vârstă indică o structură diversificată. ”800 dintre aceștia au fost adulți, 163 pensionari, iar restul, 1.082, au fost elevi, studenți și preșcolari, ceea ce reflectă atractivitatea muzeului atât pentru tineri, cât și pentru familii. În plus, muzeul a găzduit 20 de grupuri organizate, subliniind importanța instituției ca destinație educațională”, precizează sursa citată.
Dinozaurii, punctul maxim de atracție
Unul dintre cei mai importanți factori identificați de reprezentanții muzeului din Baia Mare care a dus la recordul de vizitatori este expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”, care a captat un mare interes din partea publicului tânăr. ”De la debutul expoziției, numărul zilnic al vizitatorilor nu a scăzut sub 100, iar cea mai mare valoare înregistrată a fost de 316”, anunță cei de la Mineralogie. La afluxul de tineri vizitatori au contribuit de asemenea programul „Săptămâna Școala Verde” și vacanța de schi.
Expoziția temporară „Ultimii dinozauri din Transilvania”, constituită în urmă cu un deceniu, a fost prezentată inițial la sediul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, fiind ulterior itinerată în 17 locuri din țară. În Baia Mare, aceasta este găzduită pentru a treia oară, având un succes remarcabil de fiecare dată.
Comisarul expoziției, muzeograf drd. ing. Ioan Bereș, a oferit la vernisaj câteva detalii. Astfel, din cele 69 de piese care alcătuiesc expoziția, 16 piese fosile provin de la Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie, 41 de piese fosile provin de la Laboratorul de Plaeotheriologie și Geologia Cuaternarului, opt piese reprezentând meteoriți (între care două replici după meteoriți celebri căzuți pe teritoriul României) de la Muzeul de Mineralogie și patru reproduceri de dinozauri (Magyarosaurus dacus, Struthiosaurus transilvanicus, Elopterix nopsai și Orithocheirus sp.) de la Direcția Patrimoniu Cultural Universitar.
Puteți descoperi ”Ultimii dinozauri din Transilvania” la Muzeul de Mineralogie până la finalul lunii septembrie, de marți până duminică, între orele 9.00 și 17.00 (ultima intrare fiind la 16.30).
Sursă: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare
CITEȘTE ȘI:
„Ultimii dinozauri din Transilvania” locuiesc până în septembrie în Baia Mare