Grație unui nou parteneriat între Asociația Da’DeCe și Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, din octombrie, copiii cu vârste peste 10 ani vor descoperi patrimoniul muzeal jucându-se. Asta pentru că, în cadrul proiectului ”Muzeul de buzunar”, va fi realizat un kit pedagogic care propune un traseu tematic prin galeriile băimărene, la destinație cei mici rămânând îmbogățiți nu cu informații, ci cu repere.
Joaca de la muzeu
Zilele trecute am întâlnit-o pe Iulia Iordan, educator muzeal și curator la Asociația Da’DeCe, hoinărind cu o ceată de copii prin galeriile Muzeului de Artă din Baia Mare, alături de reprezentantul gazdelor, artistul Dorel Topan. Știind că pe unde trece Iulia Iordan urmează imediat un proiect interesant, am început să pun niște întrebări. Așa am aflat că Asociația Da’DeCe și Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” pun la cale crearea unui kit în cadrul proiectului ”Muzeul de buzunar”.
”Un proiect de educație muzeală prin care urmărim crearea unor kituri pedagogice destinate copiilor. Adică niște instrumente de descoperire a patrimoniului muzeal prin activități ludice”, explică interlocutoarea mea. De unde până unde kituri pedagogice în muzee? Iulia Iordan explică: ”Nu sunt invenția Asociației Da’DeCe. Noi le-am introdus în educația muzeală din România în timpul pandemiei, când ne-am dat seama că educatorul muzeal este o persoană de care trebuie să ne lipsim în anumite contexte. În plus, nu în toate muzeele din România există persoane calificate să medieze patrimoniul pentru public. Și atunci ni s-a părut important să creăm niște instrumente autonome pentru public, prin care să descopere patrimoniul într-un mod cât mai accesibil”.
Un traseu tematic prin galeriile de artă
Kitul poate lua multe forme. Să ne amintim, de exemplu, de trusa de privit în muzeu adresată copiilor de 4-6 ani, trusă concepută de educatorul muzeal Iulia Iordan special pentru Muzeul Județean de Artă. Grație acestei truse, prin intermediul simțurilor, copiii descoperă muzeul. ”Și dintr-o dată lucrurile foarte complicate din muzeu devin simple și experiențiale”, spune creatoarea trusei.
De data aceasta, kitul din proiectul ”Muzeul de buzunar” este nu numai mult mai simplu, dar vizitatorii și pleacă acasă cu el. Iulia Iordan oferă detaliile: ”Seamănă cu un pachet de cărți de joc. Este o cutie pe care o porți pe umăr, o desfaci atunci când intri în prima sală din muzeu. Ai tot felul de activități scrise și desenate pe carduri. Prin aceste activități descoperi jucându-te diferite elemente de patrimoniu. Practic este vorba despre un traseu tematic prin muzeu în cadrul căruia sunt selectate niște obiecte reprezentative. La final, copilul pleacă îmbogățit nu cu foarte multă informație, ci cu niște repere. Unui copil nu putem să îi dăm date istorice prea multe, nume complicate de artiști. Nu le va reține. Modalitățile prin care reușim să îl apropiem de artă sunt informația cât mai simplă și activitățile interactive. Așa că acestea stau la baza kitului nostru”.
De la interesele mărturisite, la ”prietenia” cu instituțiile culturale
În pregătirea conceperii acestui kit, care se adresează de această dată copiilor cu vârste peste 10 ani, educatorul muzeal a parcurs galeriile băimărene alături de un grup de copii din grupul țintă de vizitatori. Pentru a le testa interesele față de obiectele din muzeu. ”În fiecare proiect al Asociației Da’DeCe avem această structură: avem o idee de instrument, dar înainte să îl concepem îi întrebăm pe copii ce îi interesează din domeniul respectiv. Este modalitatea cea mai sigură, nu garantată, de a integra publicul în discuție. Dacă pornim de la niște interese foarte clare ale lor este mult mai ușor să îi atragem către instituțiile culturale. Care să devină niște repere pentru ei”, explică educatorul muzeal.
Și nu degeaba a pomenit Iulia Iordan de nevoia de repere: ”M-am întâlnit cu copii din Timișoara, din București, din Baia Mare. Și am descoperit că nu cunosc repere din orașul în care trăiesc. Am întâlnit în București copii care nu erau siguri că în orașul lor există un Arc de Triumf. Copii din Timișoara care nu știau unde este Muzeul de Artă, deși este una dintre clădirile emblematice din Piața Unirii. Sau copii din Baia Mare care nu cunoșteau numele râului care traversează orașul. Nu este vina lor că există această lipsă a reperelor culturale, ci este o problemă de sistem: o absență a comunicării între instituțiile culturale și cele educaționale”.
”Dacă am reuși să privim cu câteva secunde mai mult…”
Reprezentanta Asociației Da’DeCe consideră că sunt insuficiente proiectele la nivel național care reușesc să aducă școlile în muzee sau în biblioteci: ”Și atunci fiecare picătură, așa cum este și proiectul despre care vorbim, este importantă pentru că poate schimba niște comportamente de vizitare și percepția cu privire la muzee că sunt niște spații de depozitare și atât. Muzeele sunt niște locuri semnificative pentru fiecare dintre noi dacă am reuși să privim cu câteva secunde mai mult un exponat sau altul din muzeu”.
Kitul va fi lansat în luna octombrie
Care sunt pașii următori în proiectul ”Muzeul de buzunar”? Mai întâi, o perioadă de documentare și de scriere a textului. ”Apoi vor fi realizate ilustrațiile de către artista Paula Rusu, una dintre cele mai importante ilustratoare din România. Ea nu va reproduce lucrările din muzeu, ci va veni cu perspectiva ei proprie asupra artei băimărene. Astfel, aceste instrumente tipărite sunt niște mici galerii de artă. Și de aceea ne străduim să găsim finanțări pentru aceste kituri, astfel încât ele să fie distribuite copiilor și să le rămână lor. Pentru că așa ajung și la copii care, altfel, nu și-ar permite publicații așa de frumoase”, menționează Iulia Iordan. În luna septembrie kiturile ar trebui să fie tipărite. Lansarea proiectelor de la Muzeul de Artă din Baia Mare și de la Muzeul Hărților din București va avea loc în octombrie.
Instrumente similare, epuizate la o zi de la lansare
Nu sunt primele kituri de acest gen create de Asociația Da’DeCe: există două kituri similare lansate anul acesta. Au avut ca temă nu muzeele, ci patrimoniul construit: centrele istorice ale orașelor București și Timișoara. Kiturile s-au bucurat de un succes nesperat, mărturisește educatorul muzeal: ”A fost un proiect mai mare și numărul de kituri a fost mai mare și chiar ne întrebam dacă va exista atâta interes pentru câte instrumente am produs. Într-o singură zi de la lansare s-au epuizat. Sunt niște lucruri foarte noi pentru publicul din România, cu siguranță niște lucruri așteptate. Și atunci curiozitatea este mare. Ne-a bucurat această deschidere a publicului”.
Tocmai pornind de la acest interes, Asociația Da’DeCe a decis să continue proiectul. ”Ni s-a părut un tip de obiect foarte potrivit cu momentul la care ne aflăm. În trecut am realizat obiecte tactile, așa cum este și trusa senzorială de la muzeul din Baia Mare. Dar în urma pandemiei am observat că s-a schimbat comportamentul vizitatorilor: aceștia sunt mai reticenți în a atinge obiecte pe care le-au atins alții, un soi de teamă a rămas în subconștient. Credem că oamenii preferă să exploreze de unii singuri spațiile culturale. Iar aceste kituri se potrivesc cu schimbările de comportament pe care le-am observat noi”.
Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Iulia Iordan, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”
CITEȘTE ȘI:
Vino la muzeu alături de copilul tău să descoperiți arta împreună!