Din Maramureș, la Accademia di Romania din Roma

Expoziția „Ultima Lună”, constând într-un portofoliu de lucrări fotografice realizate în Maramureș de artiștii Nicola Bertasi și Marzio Villa, va fi vernisată luni, 27 ianuarie, la Accademia di Romania din Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Un proiect curatoriat de Valentina Ribaldi.

„Un proiect fotografic de cercetare a magiei, a misterului, a visului”

Galeria de Artă Accademia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti, 110) va găzdui – din 27 ianuarie până în 15 februarie – expoziția de fotografie „Ultima Lună”, aparținând artiștilor Nicola Bertasi și Marzio Villa, colaboratori ai Studioului Hans Lucas din Paris. Seria de imagini expuse a fost realizată în Maramureș și reprezintă o explorare a stilului de viață al locuitorilor zonei și a tradițiilor uneia dintre cele mai îndepărtate și neschimbate regiuni ale Europei, după cum se menționează în prezentarea făcută de Institutul Cultural Român (ICR)evenimentului: „Un proiect fotografic de cercetare a magiei, a misterului, a visului şi a legăturilor între dimensiunea primitivă a existenţei şi comportamentele umane care persistă, într-un fel, dincolo de contemporaneitate”.

Popasuri în Sârbi, Budești și Botiza

Nicola Bertasi și Marzio Villa au ajuns în Maramureș după o lungă cercetare, fascinați de unicitatea geografică, arhitecturală și culturală a regiunii, cu un interes deosebit asupra bisericilor locale din lemn, renumite în întreaga lume și protejate de patrimoniul UNESCO. Au poposit în Sârbi, Budești și Botiza, dedicându-se cu curiozitate și atenție înțelegerii și documentării tradițiilor și modului de viață străvechi legate de acest loc.

„Ultima Lună” sau 31 de fotografii alb-negru din Maramureș

Ca urmare a experienței și informațiilor acumulate în această perioadă, artiștii au alcătuit un parcurs fotografic compus din 31 de imagini alb-negru pe care îl propun publicului, ca semn şi mărturie a unui trecut bogat, cu rădăcini arhaice, dar și a erodării care progresează o dată cu societatea globală: ”Această serie de imagini este ca o poveste care ne însoțește prin Maramureș, îndemnând privitorul să asiste la confruntarea dintre trecut și prezent, să cunoască obiceiurile și chiar intimitatea domestică a locuitorilor unei lumi guvernate de ritmuri diferite, aflată între respectarea valorilor străvechi și împărtășite și nevoile și curiozitățile vremurilor moderne”, menționează ICR.

Expoziția va putea fi vizitată pe bază de rezervare.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Sursă informații și foto: Institutul Cultural Român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.