Viața unui om este presărată cu întâmplări care ulterior modifică substanțial întregul destin. Atitudinile care m-au însoțit în prima parte a vieții au fost umorul și frica de Dumnezeu. Acum sunt în altă parte a vieții și am rămas cu umor. Și fără teamă! Am simțit că bucuria este o stare de spirit valoroasă, așa că și acum fac haz de necazurile care poposesc temporar în viața mea. Dar cum să păstrez bucuria într-o lume pe care am găsit-o deja formată?!

În urmă cu 33 de ani, ironia sorții m-a făcut să fiu ajutor de bucătar în popota ofițerilor dintr-o unitate militară. Fiind soldat în termen, asta însemna că aveam mâncare de calitate. Lucru rar în acea perioadă. Pregăteam și lemnele de foc pentru soba pe care se făcea mâncarea. Tăiam cu toporul lemne din rădăcini încâlcite până adunam câteva coșuri necesare unei zile de gătit. Era o muncă de Sisif, dar o preferam instrucției militare. După multe cozi de topor rupte, mi-am rezolvat o coadă din țeavă de fier… Din mâncarea care rămânea duceam și altor tovarăși din unitate. Să se bucure și ei.

În acest context am cunoscut un soldat rebel care spunea că omul nu trebuie să fie supus la tot ceea ce i se cere. Un nebun în ochii celorlalți. Ceva absolut fascinant pentru mine. M-am apropiat de el și am înțeles că nu consuma carne, dar că pot să îi duc orice legume. În scurt timp mi s-a destăinuit: spunea că el nu stă mai mult de șase luni în armată (și așa s-a întâmplat). A ales să joace rolul unui om afectat psihic. Studiase boala și știa ce tratament urma să primească.

La un moment dat mi-a împrumutat o carte pe care o ținea bine ascunsă în cufărul de soldat. În câteva seri prelungite, mi-am găsit scuza în fața ofițerilor de servici că am mult de lucru la popotă și am reușit să citesc cartea. Informațiile descoperite în paginile ei au deschis o nouă lume în sufletul meu. Căutarea spirituală aplicată în viața de zi cu zi. O carte despre transformarea omului, care conținea informații despre creștinism și budism, despre puterea de a trăi pe pământ cu un alt sistem de valori. O carte care afirma că există și omul liber. Astăzi cred că acele informații sunt accesibile tuturor, dar oamenii trăiesc prinși de alte îndoctrinări…

De acolo, de la acea carte ascunsă în cufăr de soldat, mi s-a activat un interes pentru domeniile care abordau cunoașterea, misterele, ezoterismul. Am ajuns să mă înțeleg bine cu astrologia pentru că pare a fi un instrument multifuncțional. Este un ceasornic universal, totodată poate fi folosită ca limbaj psihologic sau divertisment, apropo de umor… Sistemul nostru solar este doar o firmitură din univers. Soarele, astrul central, ne hrănește cu lumină, adică cu radiații și fotoni. Dacă sintagma ”suntem ceea ce consumăm” este valabilă, atunci înseamnă că suntem ființe de lumină! Într-un interval de opt minute și câteva secunde, lumina de la Soare ajunge pe Pământ. În cazul în care Soarele ar face o vizită ”neamurilor” din alte galaxii, noi am afla asta doar peste opt minute, când absența luminii lasă loc de joacă întunericului. Sperăm să stea, totuși, cât mai mult pe acasă…

Am ales exprimarea la persoana întâi deoarece am impresia că totul este aici și acum. Va urma.

Vasile Colopelnic
Foto (c) eZiarultău

CITEȘTE ȘI:
Omul – un buchet de culori

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.