Despre revitalizare urbană, în Baia Mare, cu prilejul Anualei de Arhitectură Nord-Vest 2024

Anuala de Arhitectură Nord-Vest 2024 se va desfășura în perioada 26-28 septembrie în incinta și curtea clădirii Minerul (Sf. Ștefan), o bijuterie a istoriei noastre locale. Evenimentul începe cu un vernisaj în care vor fi panotate 54 de proiecte ale arhitecților din regiunea nord-vest. Tema centrală a acestui an este ”Revitalizarea Urbană”, un subiect de mare actualitate care vizează regenerarea spațiilor urbane și reîntoarcerea acestora către comunități.

”Revitalizare Urbană este despre cum ne putem recupera străzile și recâștiga orașul”

”Conceptul din acest an al Anualei este despre oameni, pentru oameni, de la oameni. Am pornit întreg procesul de lucru, începând de la un motto intern: Oameni. Oraș. Mașină.
Apoi, am extins ideea și am pus-o sub umbrela Revitalizării Urbane, căci Viitorul începe pe strada ta, în timp ce arhitectura întâlnește comunitatea și spațiul se conectează cu oamenii.

Conceptul acestui an se referă la următoarea imagine de ansamblu: orașul nostru dominat de mașini. Nu de oameni, ci de oameni în mașini. Dorința noastră e ca oamenii să își trăiască orașul și să îi dea viață, păstrându-i mobilitatea.

Revitalizare Urbană este despre cum ne putem recupera străzile și recâștiga orașul, transformându-l într-un spațiu spațiu mai accesibil, mai sustenabil și mai plăcut pentru toți”, se arată în prezentarea evenimentului.

Vernisajul are loc joi, 26 septembrie, de la ora 17.00.

Trei invitați speciali

Trei invitați vin la Anuala de Arhitectură Nord-Vest 2024. Iulia Stanciu este arhitect, profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, doctor în arhitectură. Tiberiu Bucșa este arhitect, profesor asociat la Universitatea Tehnică din Cluj, Școala de Arhitectură și Design Urban, doctor în arhitectură. Előd Golicza este aboslvent al reputatei Academii de Arhitectură Mendriso, din Elveția. Este arhitect, visual designer și scenograf. Îi puteți întâlni joi, 26 septembrie, de la ora 18.00, în curtea clădirii Minerul.

Expoziția „Remapping Spaces”

Expoziția de artă plastică „Remapping Spaces” reunește lucrările profesorilor, studenților și masteranzilor de la Programul de Studii Arte Plastice – Pictură al Facultății de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

”Propune o recartografiere creativă a spațiilor, într-o gamă variată de stiluri artistice, de la cvasiabstract geometric la realism. Materialul artistic se integrează neconvențional între tactil, vizual și grafic, oferind o reinterpretare personală a spațiilor citadine, industriale, arhaice sau virtuale. Fiecare artist invită privitorul să redescopere relația dintre om și spațiu, natural sau artificial, prin propria viziune”, precizează organizatorii Anualei.

Expozanții sunt: Greti-Adriene Papiu, Romeo Bud, Mihai Ciplea, Adrian Chira, Alin Hereș, Adrian Prykop, Ghiță Mureșan, Lavinia Mihuș, Răzvan Timiș, Maria Morar, Ioana Lipotean, Ionatan Opriș, Vasile Mile.

Vernisajul are loc sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 17.00.

Programul complet, aici.

Sursă: Anuala de Arhitectură Nord-Vest

În 1904, la parterul Hotelului Ștefan se inaugura Muzeul Orășenesc Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Baia Mare de altădată | În 1904, la parterul Hotelului Ștefan se inaugura Muzeul orășenesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.