Despre pasiunea pentru porumbei voiajori

”Pasiunea de a crește porumbei (voiajori)”, așa definește DEX-ul columbofilia. Înaripații sunt antrenați precum sportivii de performanță și pregătiți astfel pentru concursurile la care își vor demonstra talentul. Întrecerile sunt de mai multe tipuri și se desfășoară pe categorii de vârstă (maturi sau juniori), finalul sezonului venind cu trofee care răsplătesc viteza sau/și rezistența porumbeilor, precum și măiestria crescătorului.

”Un microb de care nu mai pot și nici nu mai vreau să scap”

O pasiune mai puțin cunoscută în rândul românilor, însă care în țări precum Belgia, Olanda sau Germania are o tradiție îndelungată. Columbofilia. Creșterea porumbeilor de rasă și trimiterea lor la concursuri, pe distanțe de sute sau chiar peste o mie de kilometri, pentru a-i aștepta ulterior să se întoarcă acasă, în zbor. La fel ca orice pasiune, implică multă dedicare, timp, energie, bani, dar, pe de altă parte, este o pasiune care poate deveni în timp o afacere.

”Am început să cresc porumbei de la 16 ani, e o pasiune care a crescut treptat și a devenit ca un microb de care nu mai pot și nici nu mai vreau să scap. E un mod de recreere. Când intru în cușcă și mă uit la porumbei sau lucrez cu ei simt că mă deconectez de la agitația de zi cu zi”, mărturisește Cristian Cozma, unul dintre columbofilii maramureșeni cu rezultate notabile la concursurile din ultimii ani.

Primăvara vine, pentru porumbei, cu… readaptarea la efort

Anul competițional începe, pentru orice columbofil, de la primele semne ale primăverii, cu antrenamentele ușoare. După o iarnă lungă, în care porumbeii au stat închiși și, de regulă, fără activitate, sunt scoși la zboruri. În primă fază în jurul cuștii, iar mai apoi sunt duși la diferite distanțe și eliberați pe traseu, de unde ei se întorc acasă. Treptat, distanțele cresc la antrenamente, la fel ca și în cazul atleților, pentru a-i pregăti cât mai bine pentru concursuri.

Inele, punctaje, categorii

În ”anotimpul” competițiilor, columbofilii își adună porumbeii de concurs, îi îmbarcă într-o mașină special creată pentru aceștia, iar ulterior sunt transportați în orașe din Ungaria, Austria sau Germania pentru a se întoarce în zbor acasă.

Porumbeii au serii unice, având atașat la un picior un inel cu seria și anul nașterii, iar la celălalt picior un alt inel, care are un senzor. Când aceștia ajung în cușca de unde au pornit, calcă pe o trapă aflată în legătură cu un ceas special, care identifică și marchează porumbelul sosit. În funcție de mai mulți parametri, printre care distanța parcursă și viteza porumbelului, se obțin punctaje. Cei mai valoroși porumbei sunt cei care se întorc cel mai repede, fiind întocmite clasamente în funcție de punctajele obținute de fiecare.

Reușita unui porumbel depinde atât de calitatea păsării (constituție și genă), cât și de planul de alimentație, tratament sau de antrenamentele făcute până la concursuri. De regulă, într-un sezon competițional sunt două categorii de zboruri: cele pentru porumbeii maturi, respectiv cele pentru juniori, puii de porumbei.

Concursurile sunt de mai multe tipuri, în funcție de distanța de la care trebuie să vină porumbeii: viteză (aproximativ 100-350 km), demifond (circa 350-500 km), fond (în jur de 500-800 km), maraton (aproximativ 800-900 km), respectiv maraton extrem (peste 900 km). Cel mai important concurs pentru columbofilii din România este ”Berlin Național”.

Trofee pentru cei mai buni crescători

Finalul fiecărui sezon competițional se lasă cu premii pentru cei mai buni crescători, în funcție de rezultatele obținute. La nivelul fiecărei asociații columbofile, prin filialele județene, este organizat un eveniment festiv în cadrul căruia se acordă diplome, medalii și cupe pentru cele mai bune rezultate din anul competițional care tocmai s-a încheiat.

”Anul competițional 2022 a fost unul cu etape destul de grele la concursurile pe care mă axez eu, fond și maraton, pentru că au prins vânt din față sau au fost zile cu caniculă, dar am avut porumbei bine pregătiți și per total am fost mulțumit de rezultate. La finalul sezonului, am obținut mai multe locuri 1, 2 și 3 la nivel județean la maraton”, povestește Cristian Cozma.

Dacă pentru cei mai mulți columbofili este doar o pasiune, unii ajung să facă din aceasta o adevărată afacere. După ani de investiții în porumbei de valoare, dar și în programe de antrenament adaptate, după multe concursuri cu rezultate foarte bune, încep să apară cererile pentru ouă sau pui de porumbei de la alți crescători din țară sau din străinătate.

Mihaela Ene
Foto: Gabriela Kuhajda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.