A apărut cartea ”Participarea românilor din comuna Copalnic-Mănăștur la Primul Război Mondial (1914-1918)”. Autori, Alexandru Bucur și Marius Câmpeanu.

Câteva cuvinte despre autori

Alexandru Bucur (originar din Sibiu) este licențiat al Academiei de Înalte Studii Militare din București și al Facultății de Drept Juridic și Administrativ a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Doctor în istorie al Facultății de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Marius Câmpeanu (născut în Copalnic-Mănăștur) este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă Pastorală din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Doctor în istorie al Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca. Șeful Secției Istorie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

”Mai există multiple posibilități de abordare a istoriei locale”

”Doi cercetători neobosiți ai istoriei moderne a Transilvaniei, dr. Marius Câmpeanu și dr. Alexandru Bucur, se «încăpățânează» să demonstreze că încă mai există multiple posibilități de abordare a istoriei locale care se oferă cu generozitate pentru completarea documentației referitoare la Marele Război și la Unirea din 1918. Prezenta lucrare este o asemenea contribuție de istorie locală care ne pune în față, prin comparație și confruntarea surselor edite și inedite, date semnificative despre comuna Copalnic-Mănăștur (respectiv despre cele 10 sate componente ale actualei unități administrativ-teritoriale din județul Maramureș).

În fapt, autorii au onorat atât o obligație de familie pentru a cinsti memoria unui înaintaș, dar au depus și un efort științific deosebit, realizând corecturi la situațiile statistice publicate de alți colegi de breaslă, au inclus în urma muncii de teren frânturi de istorie orală recuperate de la bătrânii satelor, numeroase poze, medalii etc. A rezultat o carte care reflectă cât se poate de fidel contribuția umană și materială a populației românești din cele 10 localități investigate la susținerea Primului Război Mondial”, se arată în prefața volumului, semnată de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.

”Revin în actualitate oameni din comuna Copalnic-Mănăștur care sunt salvați de la uitare”

Autorii aduc mulțumiri nu doar primarului comunei Copalnic-Mănăștur, Ștefan Mihalca, ci și ”tuturor celor care ne-au deschis ușile cu încredere în aceste vremuri dificile, persoanelor care ne-au împărtășit amintiri despre cei care au participat sau au decedat în Primul Război Mondial, oferindu-ne fotografii și informații inedite și utile, pentru a duce la bun sfârșit demersul nostru istoriografic”.

Până la o posibilă lansare oficială a cărții, încă un fragment din prefața semnată prof. univ. dr. Ioan Bolovan: ”Într-o lume grăbită, tot mai puțin dispusă să se confunde cu originile sale, geografice, spirituale, identitare, iată că prin stăruința lui Marius Câmpeanu și Alexandru Bucur, atașați de ținuturile natale, revin în actualitate oameni din comuna Copalnic-Mănăștur care sunt salvați de la uitare. Imaginile redate în facsimil cu tabelele centralizatoare pe localități, permit locuitorilor de azi să își identifice bunicii și străbunicii, generând o stare emoțională benefică”.

Lucrarea a apărut la Editura Argonaut din Cluj-Napoca, cu susținerea financiară exclusivă a comunei Copalnic-Mănăștur. Tirajul (de 2.000 de exemplare) a fost executat la Tipografia Eurotip din Baia Mare. Partener principal, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Mai multe informații, aici.

Sursă informații și foto: Facebook / Marius Câmpeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.