Printre măsurile stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca fiind obligatorii începând din 6 aprilie se numără și acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Măsura trebuie aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, indiferent dacă acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu.
Deși la începutul infectării cu noul coronavirus multe țări occidentale au suținut că utilizarea măștilor de protecție nu este necesară, în ultimele zile mai multe state europene au decis purtarea mijloacelor de protecție care să acopere fața și nasul. Cehia, Slovacia, Bosnia-Herțegovina, Austria și Bulgaria au introdus deja măsuri privind obligativitatea purtării măștilor de către toți cetățenii.
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, a subliniat că acoperirea nasului și a gurii e utilă, virusul putând fi inhalat, în lipsa unei măsuri de protecție, prin praful ridicat de vânt. Potrivit lui Jeremy Howard, de la Universitatea din San Francisco, purtarea măștilor poate reduce rata de infectare cu peste 50%. În condițiile stocurilor insuficiente, acestea pot fi confecționate în casă, dovedit fiind că și măștile artizanale oferă un grad semnificativ de protecție.
Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong şi Mongolia – care au fost aproape de epicentrul epidemiei – au reușit să țină sub control răspândirea virusului apelând la această măsură completată de anchete epidemiologice, testare la scară largă și carantinare. Anthony Fauci, medic şi director al Institutului Naţional pentru Bolile Alergice şi Infecțioase din SUA, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, le-a recomandat americanilor să-şi acopere gura şi nasul în timpul ieşirilor în public.
Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătăţii din Franța, a arătat, la rândul lui, că purtarea măștilor de către publicul larg ar trebui încurajată. Academia de Medicină din Franța recomandă purtarea generalizată a măștilor, inclusiv a celor artizanale, motivând că persoanele aflate în perioada de incubație sau persoanele asimptomatice excretă virusul și mențin transmiterea infecției.
Sursă informații: Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Foto: afmc.org