A apărut numărul 90-91 al revistei ”Memoria Ethnologica”. ”Cu un titlu predestinat, «Memoria Ethnologica» a debutat în anul 2001 ca o revistă de etnologie, ce însuma colecțiile de folclor ale unor cunoscuți etnologi, folcloriști, cercetători și oameni de cultură”, precizează reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Din necesitatea de a rămâne în concordonață cu ceea ce se întâmplă în lume, revista nu mai conține azi doar elemente de cultură tradițională. ”Viteza de transformare în ultimele decenii a venit într-un ritm amețitor. Este necesar să avem instrumentele mai multor științe care sondează ceea ce ne interesează. Vorbim aici despre ființa umană, cu locul ei în lume. Și pentru a realiza acest fapt, lucrările din această revistă vin dinspre folclor, ethnologie, antropologie, filosofie, etnomuzicologie, literatură fantastică, mitologie sau dinspre disciplinele de graniță”, subliniază sursa citată.
O privire spre descântecele din Maramureș și alte spre fantomele literaturii române. Despre blazoanele voievozilor Dragoș și Bogdan. Strigături și hori. Care este o posibilă semnificație originară a florilor dalbe?! Un popas în satul tradițional. Despre valențe simbolice ale vegetalului în obiceiurile și practicile magice de vară. Povești solstițiale. Cu profesoara Parasca Făt din Deseşti, despre fabuloasa tradiţie a credinţelor populare. Doar câteva dintre subiectele abordate în acest număr de ”Memoria Ethnologica”.
Revista este publicată de Editura „Ethnologica” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
Sursă: Centrul Culturii Tradiționale Maramureș (credit foto, Dan Dinescu)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”Nu poți să pui cămașa cu gatiile de la arat”