”DRANICA.20 – Promovarea patrimoniului imaterial al lemnului din Maramureş şi Transcarpatia” este ultimul dintre proiectele aprobate în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș din luna februarie, care vizează accesarea fondurilor externe nerambursabile prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI CBC Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, 2014 – 2020.

Proiectul își propune, în prima fază, derularea unei cercetări în regiunea transfrontalieră Maramureș – Transcarpatia (Ucraina) cu privire la prelucrarea lemnului, cu scopul de a oferi o imagine asupra instrumentelor tradiționale, a tehnicilor și a expertizei în prelucrarea lemnului. Acest demers urmează să aibă ca finalitate realizarea unui manual tehnic pentru prelucrarea tradițională a lemnului, specifică regiunii transfrontaliere Maramureș – Transcarpatia. Nu în ultimul rând, se dorește promovarea regiunii ca destinație turistică – una comună – pentru patrimoniul său imaterial din lemn, în special prin conectarea artizanilor locali la o piață de turism specializată, destinată prelucrătorilor de lemn și dulgherilor. Acest lucru va fi posibil prin dezvoltarea de platforme web, identificarea, cartografierea și promovarea artizanilor locali de lemn deschiși la ucenicie sau la sesiuni de formare de scurtă durată, ateliere deschise pentru prelucrarea tradițională a lemnului, evenimente internaționale comune și specializate, dar și prin demersuri de comunicare și promovare.

În situația în care proiectul va primi decizia de finanțare, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în calitate de partener, va accesa fonduri externe în valoare de 70.390,20 euro, trebuind să suporte cofinanțarea cu echivalentul în lei a sumei de 3.519,51 euro, reprezentând 5% din valoarea eligibilă a bugetului proiectului aferent acestei instituții.

Sursa foto: revistadinlemn.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.