Spectacolul ”Dekaroom” al Teatrului Municipal Baia Mare este selecționat pentru ediția 31 a Festivalului Național de Teatru.

Criticii Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki și Claudiu Groza, selecționeri și directori artistici ai ediției 2021 a Festivalului Național de Teatru (FNT), au anunțat lista spectacolelor participante.

Dekaroom” – creație colectivă produsă de Teatrul Municipal Baia Mare, regia Andrei Dinu și Raul Hotcaș, scenografia Mihai Vălu – a fost selecționat pentru Festivalul Național de Teatru, ediția 31. ”Ne bucurăm să fim prezenți acolo, alături de elita teatrului românesc!”, mărturisesc reprezentanții teatrului băimărean.

Festivalul Național de Teatru se va desfășura online, în perioada 6-14 noiembrie. Conceptul din acest an este „Creația. Recreația. Re-creația”, care subsumează și secțiunile FNT. ”Creația acoperă zona producțiilor originale care duc mai departe diversele formule artistice, estetice și ideologice ale teatrului românesc, cu un accent aparte (o sub-secțiune întreagă) pe creația regizoarelor – un desant artistic fără precedent în istoria scenei autohtone. Recreația încearcă să surprindă un portret al lumii în tușe parodice, comice, chiar cu umor negru, dar nu în cheie facilă, ci ca un fel de reacție a noastră prin zâmbet la vremurile bizare pe care le trăim. Re-creația redă exact soluțiile găsite de artiști pentru a trece peste blocajul pandemic, fără să-și trădeze vocația și publicul: formule online, interactive, filmice, ingenioase, foarte teatrale fiecare. Ni s-a părut foarte important să semnalăm într-o secțiune aparte multele montări ce recompun mari texte clasice, în noi lecturi regizorale sau dramaturgice: Clasic. Recreat”, detaliază Claudiu Groza citat de site-ul oficial al festivalului.

”Dekaroom” a fost selecționat în secțiunea ”Re-creația”, alături de alte patru spectacole: ”Încuiați” de Maria Manolescu Borșa, regia Leta Popescu, scenografia Gabi Albu, Centrul Replika, București; ”Shorts”, după Samuel Beckett, regia Zalán Zakariás, Teatrul „Tomcsa Sándor”, Odorheiu Secuiesc; ”I.P. – Very Isolated Person”, adaptare liberă după ”Pescărușul” de A.P. Cehov, conceptul și regia Paula Lynn Breuer și Olga Török, Teatrul German de Stat Timișoara; ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”, după Ken Kesey, regia și scenografia Eugen Gyemant, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe / teatru VR.

Celor 38 de spectacole selectate din țară li se vor adăuga instalații performative, instalații vizuale, producții din străinătate, precum și evenimente conexe.

”Dekaroom” a avut premiera în 10 aprilie 2021. Se desfășoară în 10 spații din incinta Teatrului Municipal Baia Mare. ”Teatrul-labirint este metafora vie care așteaptă să fie cunoscută și asumată, de data aceasta în spectacolul itinerant al unei călătorii inițiatice. Misterele lui sunt acum în lumina reflectoarelor, iar zăcământul teatral este fructificat într-o manieră postmodernă. Pericolele întâlnite sunt surmontate unul câte unul, pentru ca în final să rămâi față în față cu tine. Ceea ce descoperi ține de emoția pe care vei învăța să o stăpânești. Teatrul e pentru oamenii și zeii din noi”, se arată în prezentarea spectacolului făcută pe site-ul oficial al teatrului băimărean.

Până să fie prezent în festival, însă, ”Dekaroom” este programat la Teatrul Municipal Baia Mare în 29 și 30 septembrie, de la ora 17.00.

Sursă informații: Teatrul Municipal Baia Mare, Festivalul Național de Teatru. Sursă foto: Teatrul Municipal Baia Mare (credit – Teo Molnar).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.