Azi, de Ziua Universală a Iei, jandarmerițe din Maramureș au înlocuit uniforma militară cu tradiționalele costume populare.

”Una dintre valorile fundamentale ale Jandarmeriei Române este păstrarea și promovarea tradiției naționale, drept pentru care, în semn de prețuire pentru zestrea străbună și pentru moștenirea culturală lăsată nouă de înaintași, colegele noastre au ales să îmbrace astăzi costume reprezentative din zona Maramureșului Voievodal, a Țării Lăpușului, Chioarului sau a Codrului. Fiecare costum a fost îmbrăcat sau chiar confecționat de mamele sau de bunicile lor și fiecare dintre ele spune câte o poveste despre oameni și locuri, despre greutățile și biruințele poporului român din acest colț de Românie”, menționează reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș.

Comunitatea online ”La Blouse Roumaine” a propus în anul 2012 ca data de 24 iunie, sărbătoarea creștină a Sfântului Ioan de vară și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, să fie Ziua Universală a Iei. Prima ediție a avut loc în 2013, tema fiind ”Sânzienele îmbracă Planeta în IE”.

În acest an, tema este ”Un nou început – Give Credit”. ”Pentru că a sosit momentul să începem un nou capitol al mișcării pe care am inițiat-o acum 12 ani, transmițând lumii întregi un mesaj despre cine suntem, care este identitatea noastră culturală și cum dorim să o protejăm și să o transmitem mai departe generațiilor următoarese”, se specifică pe contul de Facebook / La Blouse Roumaine.

Mai multe imagini, aici.

Sursă foto: Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Cu ia pe bicicletă prin Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.