Duminică, 3 iulie, ora 9 fără ceva, seara, pe drumeagul care pupă partea laterală a Școlii ”Avram Iancu” din Baia Mare. Trece o mașină pe acolo, iar șoferul aruncă, pe geamul deschis al dumisale, o doză goală de bere cu alcool puțin, gen bere-limonadă. O aruncă pur și simplu ca un papagal care scuipă niște coji de semințe. Era un șofer descheiat la cămașă până la ultimul nasture al nefericitei textile (spun nefericită fiindcă e limpede că n-a fost alegerea ei) care îi slujea drept îmbrăcăminte. Avea o burtă impetuoasă, aproape că acoperea parbrizul, nu-ți puteai da seama dacă învârte ea volanul ori dacă se ocupă mâinile azvârlitorului de doză de treaba cu pricina. Oricum, omul și-a aruncat nonșalant doza goală și s-a cărăbănit în drumul lui. Mă bucur că n-a băut ceva dintr-o cărămidă și nu mi-a aruncat-o pe picior, fiindcă eram un pieton la câțiva pași de geamul mașinii lui.

Ce am scris mai sus e doar o nefericită pildă. Un caz tipic de țopârlan. Care se simte ”bazat”, vorba ceea. Adică face oricând ce vrea doza lui.

Țopârlanul este acel element – să-i zicem teoretic cetățenesc – care e oricând în stare să-ți facă varză zâmbetul. E un soi de năpârstoc care încearcă să-și acopere frustrările cu manifestări de genul ”băi, fac ce vrea mușchiu’ meu”. Țopârlanul este felul de ins tolerat de oameni de bun-simț care preferă să îi întoarcă spatele și să meargă într-ale lor, fiindcă i-ar arăta degeaba obrazul, că n-are. Țopârlanul este bulumacul care e în stare să dea cu tine de pereți dacă îl întrebi dacă a citit vreo carte, considerând că-l înjuri. Țopârlanul se comportă pe stradă de parcă ar fi domeniul lui, vorbește tare ca să își audă ecoul. Când e la volan, țopârlanul e stăpânul șoselelor. Țopârlanul e parodia tristă a unei lumi în care trăim.

PS: Asumându-mi ironia de rigoare – poate nu pe gustul tuturor -, am parafrazat în titlul acestui material un nume de carte care se cheamă ”De veghe în lanul de secară”, de J.D. Salinger. O scriere remarcabilă, un volum care îți arată cumva că viața înseamnă și altceva decât aruncatul dozelor goale pe geamul mașinii. Atâta tot.

Tiberiu Sabo

Sursa foto: pixabay.com

CITEȘTE ȘI: Discul ceresc și hoții

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.