A apărut un nou număr din revista ”Memoria Ethnologica”, pe care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș o publică încă din 2001.
”Lectura noului număr ne poartă de la mituri esențiale la un studiu despre unguente folosite ca leac în medicina tradițională, apoi la semiotica straiului popular românesc din zona Banatului și înapoi, la credințe, superstiții și legătura aparte om-animal în mentalitatea țărănească”, sintetizează Rada Pavel de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale conținutul de aproape 150 de pagini.
Un studiu despre complexitatea semnificațiilor salciei în universul satului românesc, Maramureșul anilor 1767-1769 văzut prin ochii unui general topograf austriac, pedepsele aspre, ”șocante și fanteziste” care se aplicau pentru diferite încălcări ale legii sau ale moralei în Baia Mare evului mediu reprezintă alte subiecte de interes din ”Memoria Ethnologica”.
”Cum arăta biserica de lemn din Berbești? Arhitectul Alexandru Baboș reconstituie istoricul, trăsăturile și semnificația unei biserici care, deși a fost remarcată, cercetată, fotografiată de specialiști încă din secolul XIX, constituind un reper in studiul arhitecturii sacrale a zonei, a fost demolată în 1932, lăsând un gol de neînlocuit în patrimoniul nostru cultural”, adaugă Rada Pavel.
Colecțiile de folclor ale revistei deschid poarta, ca de fiecare dată, către lumea tradițiilor, a credințelor și a ocupațiilor maramureșene de odinioară, culese de la localnici cu darul povestirii și cu memorie ageră.
Revista poate fi achiziționată în format tipărit de la sediul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș (Baia Mare, str. Culturii 7A, tel 0262 211 560, e-mail cjcpctmm@gmail.com). Toate cele 77 de numere pot fi ”frunzărite” pe memoria-ethnologica.ro.
Sursă informații și foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș (credit foto – Rada Pavel)