De la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, la Museo Nazionale Romano din Roma

Bunuri culturale din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș fac parte din „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, cea mai mare expoziție sintetică dedicată antichității acestui teritoriu. Proiectul – coordonat de Muzeul Național de Istorie a României și realizat împreună cu 45 de instituții muzeale din România și Republica Moldova – va fi expus din octombrie la Museo Nazionale Romano din Roma.

”Peste 1.000 de artefacte, unele dintre acestea fiind expuse în premieră”

Expoziția „Dacia. Ultima frontieră a romanității” are la bază conceptul muzeografic materializat în proiectul „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” realizat în 2021 la prestigiosul Muzeu Național de Arheologie din Madrid.

”Aceasta nu este o expoziție doar despre istoria timpurie a acestui colț de lume ci despre zorii culturii și civilizației europene, despre unicitate, dar și despre contopirea civilizațiilor. Nu în ultimul rând, este cea mai mare expoziție sintetică dedicată antichității acestui teritoriu, organizată în ultimii 20 de ani, printr-un efort a 45 de instituții muzeale din România și Republica Moldova, coordonat de Muzeul Național de Istorie a României. Expoziția reunește peste 1.000 de artefacte, unele dintre acestea fiind expuse în premieră, iar per ansamblu ilustrând 1.400 de ani de istorie antică”, se arată în prezentarea expoziției.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, printre cele 45 de muzee participante

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se numără printre cele 45 de muzee participante la proiectul inițiat și coordonat de Muzeul Naţional de Istorie a României pentru realizarea expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”. ”Cămașa de zale din sârmă de fier, o pereche de cnemide de bronz, un vârf de lance din fier și două aplice de centură (fac parte din inventarul mormântului unei căpetenii celtice, descoperit la Ciumești, jud. Satu Mare, fiind datate în epoca La Tène, sec. IV-III î.Chr.) sunt bunurile culturale mobile din patrimoniul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș care au participat la proiectele expoziționale menționate: la Madrid (septembrie 2021 – martie 2022) și la București (octombrie 2022 – iulie 2023)”, menționează conservator Monica Ghiman.

Expoziția „Dacia. Ultima frontieră a romanității” va fi itinerată în octombrie 2023 la Museo Nazionale Romano din Roma, Italia. Acolo unde va rămâne până în februarie 2024.
Catalogul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității”, în limbile română și engleză, apărut în condiții grafice excepționale, poate fi consultat la sala de lectură a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Puteți face un tur virtual al expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității” aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Naţional de Istorie a României 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.