De duminică în Baia Mare începe vânătoarea de cadouri

Pentru al șaselea an la rând, în prima zi din decembrie se dă startul vânătorii de cadouri prin Baia Mare. Un exercițiu de generozitate inițiat de Doina și Adrian Ferenț, alături de băieții lor, Luca și Toma. ”Prima și cea mai importantă regulă aceasta este: cel care găsește cadoul zilei trebuie să ofere un alt săculeț la schimb, pe care să-l ascundă oriunde vrea în oraș astfel încât și alții să se bucure”, explică Doina regulile jocului. În săculeți sunt jucării, dulciuri, cărți, fructe și… emoție.

”În 2019 am dat de o știre din comuna Cristian, județul Brașov. Era vorba despre acțiunea «Dar din dar» a lui Alexandru Crețu, care punea zilnic săculeți cu surprize în localitate pentru a fi găsiți de localnici. Astfel promova cele mai frumoase locuri din zonă, dar mai ales omenia și generozitatea. Am simțit că orașul Baia Mare are și el nevoie de un astfel de proiect și l-am pus imediat în practică, mai ales cu gândul la copiii care nu primesc în fiecare an cadou de Crăciun”, rememorează Doina Ferenț pentru eZiarultău momentul când a luat naștere proiectul ”Vânătoarea de Cadouri”. Care ajunge în acest an la a șasea ediție.

De duminică, 1 decembrie, începe vânătoarea de daruri prin oraș, evenimentul fiind în principal dedicat copiilor. Dar, după cum mărturisește Doina, în această joacă au intrat cu bucurie băimăreni de toate vârstele.

Doina și Adrian Ferenț au gândit acest eveniment și pentru băieții lor, Luca (13 ani) și Toma (6 ani). ”Pentru copiii mei, «Vânătoarea de Cadouri» este o lecție de generozitate și comuniune cu societatea din care provin. Vreau sa-i învăț să și ofere celor din jur bunătate, nu doar să ceară. Și, în general, pentru toți cei care participă la vânătoare, acesta este un exercițiu de generozitate. Pentru că prima și cea mai importantă regulă aceasta este: cel care găsește cadoul zilei trebuie să ofere un alt săculeț la schimb, pe care să-l ascundă oriunde vrea în oraș astfel încât și alții să se bucure”, explică Doina.

În acest lanț al generozității, mai mulți copii pot savura entuziasmul descoperirii unui cadou într-o singură zi: ”E un fel de leapșa generozității, cum au botezat-o unii:)) Recordul de până acum este de 15 săculeți ascunși succesiv într-o singură zi. Asta înseamnă 15 copii care au primit bucurie pură”.

Luca era nedumerit la început: ”Dacă cineva o să fure săculeții?”, o întreba pe mama lui. ”I-am explicat că darurile noastre nu pot fi furate pentru că ele sunt pentru oricine are nevoie. S-a întâmplat, de exemplu, ca săculeții noștri să fie găsiți și de persoane vârstnice. Suntem siguri că și acestea s-au bucurat de ceva dulce pe care poate demult nu și l-au permis. Sau care, la rândul lor, au dăruit săculeții găsiți nepoților lor. Indiferent de scenariu, gândul ne umple sufletul de bucurie.”

Luca și primul cadou

Nu doar despre entuziasmul de a găsi un cadou și despre generozitatea de a oferi un dar este vorba în acest proiect, după cum subliniază Doina: ”Este și un motiv de a ieși din casa chiar și atunci când plouă, ninge sau e frig. E motiv de plimbare pe afară, de petrecut timpul alături de familie într-un mod distractiv”.

Săculeții au în ei jucării, dulciuri, cărți și fructe. ”Le cumpărăm din banii familiei și din sponsorizările primite de la alți părinți generoși. Jucariile mai mari, mai consistente, vin de la partenerul nostru de distracție, Magazinul Cucubau, care s-a alăturat de câțiva ani campaniei și ne sprijină necondiționat. Dar săculeții noștri conțin mai ales emoție. Emoția căutării, emoția descoperirii unui lucru nou, emoția unui cadou nesperat și emoția vederii unui alt copil bucurându-se de darul pe care l-ai ascuns”.

Sursă foto: Doina Ferenț

Sursă: The Odyssey

CITEȘTE ȘI:
Baia Mare | Faptă bună cu aromă de cafea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.