Băimăreanca Georgiana Șleam a ales ca o provocare grafica în anii de liceu, iar apoi și-a dat seama că îi oferă exact varietatea de exprimare de care are nevoie. Uneori, însă, pentru a se bucura ”de frumusețea și complexitatea artei”, fuge în alte registre. Desenează afișe de eveniment, coperți de carte, ilustrații și multe altele, dar cel mai mult savurează să creeze personaje pentru poveștile pe care le scrie și le ilustrează. Benzi desenate pentru cei mari și pentru cei mici. Pentru că Georgiana creează ”pentru a pune un zâmbet pe buzele oricărei persoane care se află într-o situație dificilă”.
”Toate caietele mele erau pline de mâzgălituri”
Georgiana Șleam desenează de când se știe. O pasiune care, mărturisește, i-a sporit popularitatea în copilărie: ”Eram în clasele I-IV și aveam proiecte pe echipe. Orice echipă se bucura să mă aibă, deoarece reușeam să fac cel mai frumos desen și așa câștigam…” În consecință, apetitul Georgianei pentru desen a fost observat de învățătoare: ”Nici nu era foarte dificil: toate caietele mele erau pline de mâzgălituri sau personaje pe care le cream. Așa că a luat decizia să vorbească cu mama mea să încep un curs de desen la Palatul Copiilor și mai apoi să merg la Liceul de Arte”.
De altfel spiritul artistic al Georgianei nu a venit ca o surpriză: ”Majoritatea familiei mele are această parte artistică. Unii și-au exprimat-o prin muzică, alții prin broderie sau poezie. Așa că nu pot să îmi atribui meritul că aș fi primul artist al familiei, dar sunt prima din familie care a ales să dezvolte această latură artistică și să nu o lase la nivelul de hobby. Chiar și acum când am un proiect mare și nu mă descurc mă pot baza mereu pe ajutorul familiei mele”.
Grafica, aleasă ca o provocare
Așa că Georgiana a absolvit Liceul de Arte din Baia Mare, este licențiată în Grafică la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, iar în prezent urmează studiile masterale în același domeniu. ”Încă din clasa a IX-a am știut că vreau la secția de grafică. Mereu am auzit de la colegii mai mari că este una dintre cele mai grele secții, așa că – din dorința de a avea parte de o provocare – am decis să dau pentru această secție în clasa a XI-a. Și chiar dacă totul a început dintr-o dorință copilăroasă, ca să zic așa, mi-am dat seama rapid că, prin grafică, reușesc să mă exprim cel mai bine. Iar anii de facultate mi-au confirmat că am făcut alegerea corectă. Deoarece toate ramurile și tehnicile (fie tradiționale sau digitale) mi-au oferit o varietate foarte mare de exprimare. Un lucru foarte important pentru mine pentru că eu sunt o persoană care are nevoie de diferite opțiuni prin care să se exprime, altfel mă simt ca și cum mi-aș opri vocea artistică…”
Chiar dacă iubește grafica, nu exclude și alte forme de manifestare artistică: ”Uneori îmi place să mă rup de ce fac eu în mod obișnuit și atunci lucrez în alte domenii artistice, doar pentru a mă bucura de frumusețea și complexitatea artei!”
”Am încercat să vorbesc artistic pentru toată lumea!”
Georgiana creează predilect pentru publicul tânăr și i se potrivește asta de minune pentru că ea însăși este ca o dimineață de primăvară, atâta prospețime și bucurie inspiră. ”Dar îmi place să realizez și lucrări care se adresează publicului matur, unde pot aborda concepte mai grele”, admite Georgiana. ”Mereu am încercat să vorbesc artistic pentru toată lumea!”, spune ea.
Indiferent că lucrează pentru cei mici sau pentru cei mari, dorința Georgianei este una: ”Mi-ar plăcea ca lucrările mele să aducă o gură de aer proaspăt în ziua fiecărui om. Toți avem și zile dificile în care poate nu avem cu cine discuta despre ce se întâmplă. De-aici s-a născut dorința mea de a scrie și de a face benzi desenate, pentru a pune un zâmbet pe buzele oricărei persoane care se află într-o situație dificilă. Îmi doresc ca oamenii să se regăsească prin lucrările mele!”
”Mereu caut noi metode prin care să mă exprim”
”Sunt o persoană foarte versatilă, căreia îi place să se exprime în cât mai multe feluri. Fac afișe de eveniment, coperți de carte, benzi desenate, instalații, ilustrații etc. Pentru mine fiecare variantă de creație a reprezentat ceva important pentru ceea ce am vrut să spun și să transmit în momentul respectiv”, face Georgiana introducerea spre portofoliul ei în care fiecare pagină vine cu câte o surpriză.
Așa cum nu se cantonează într-un singur registru de exprimare artistică și nici nu se adresează unui singur segment de public țintă, Georgiana nu încape în general în tipare de niciun fel. Și dacă mai aveam nevoie de vreo dovadă în acest sens, o primim când întrebăm cu ce se ocupă zilele astea: ”Mereu caut noi metode prin care să mă exprim. Chiar și acum, de câteva zile, am început să lucrez cu lână și să-mi transpun în 3D unele ilustrații folosind lâna ca material prim”.
Dar preferințe, totuși, există: ”Cel mai mult îmi place să fac design-ul unui caracter. Mereu a fost partea mea favorită atunci când încep să scriu o poveste. Acest lucru mă motivează mereu să continui cu povestea și mai mult, devin foarte entuziasmată să termin cât mai repede”.
”Până atunci credeam că nu merit să fiu artistă…”
Când o întrebăm de expoziții, Georgiana reface imediat începutul traseului: ”Prima mea expoziție a fost la Sibiu, unde am ajuns să expun deoarece am câștigat un concurs, iar lucrarea mea a ajuns astfel la Muzeul Astra. Țin minte și acum emoțiile pe care le-am avut în momentul în care mi-am văzut lucrarea expusă și când oamenii veneau să îmi vorbească… Până atunci credeam că nu merit să fiu artistă, mai ales că eram într-o perioadă de blocaj artistic, în care nu mai aveam nicio idee de ce aș putea face în continuare. Faptul că am avut ocazia să vorbesc cu atâția artiști din domeniul meu care m-au încurajat și văzându-mi lucrarea în expoziție m-am motivez să merg mai departe”.
”Orice critică minoră adusă desenului meu era un lucru imens pentru mine…”
Georgiana se bucură de laude, dar nu uită criticile. ”Pot zice că cele mai frumoase aprecieri pe care le-am primit au fost mereu de la mama mea, ea este fanul meu numărul unu, ca să spun așa. Iar cel mai frumos lucru pe care mi l-a spus vreodată este că indiferent de ce aș realiza ei o să-i placă oricum. Ceea ce poate părea banal, dar pentru mine a însemnat mult. La pol opus, cred că am avut parte de cele mai dureroase critici atunci când eram în liceu. Eram perfecționistă și încercam mereu să fac lucrurile cât mai bine, așa că orice critică minoră adusă desenului meu era un lucru imens pentru mine…”, își amintește Georgiana.
Visul Georgianei are formă de… bandă desenată
Visul Georgianei – cel din aceste zile pentru că și visele se schimbă, nu-i așa?! – este să realizeze o bandă desenată de la cap la coadă și să scoată o revistă cu ea.
Poveștile ei, ați ghicit, sunt pentru toate categoriile de vârstă. Și admite că o inspirație în acest sens a fost Oliver Jeffers. Și chiar dacă are povești pentru toată lumea, Georgiana admite că de obicei scrie poveștile pentru… ea: ”Am un caiet special unde îmi scriu toate poveștile, sunt deja două caiete pline. Nu cred că am să ajung vreodată să le public doar în varianta de scris, deoarece sunt scrise foarte amestecat și secționate pe diferite categorii. Cred că doar eu aș înțelege ce am vrut să spun…”, glumește Georgiana.
Și ne prezintă cu un drum și personajele poveștilor ei: ”Majoritatea personajelor din poveștile mele sunt făcute după tipologii reale de persoane cu probleme prin care poate și noi am trecut. Îmi place să le fac așa pentru a le apropia mai mult de cititor și de trăirile pe care acesta le are. Desigur am povești în care personajele se duc mai mult spre partea de comedie și nu explorează neapărat partea asta psihologică”.
”Inspirația vine la mine din tot ce mă înconjoară!”
De unde îi vin ideile? Este simplu: de peste tot! ”Când vine vorba de poveștile pentru benzi desenate îmi vin idei din diferite locuri, fie că citesc ceva și este interesant, ori povestesc cu cineva despre anumite subiecte și de acolo îmi vine inspirația. Uneori sunt momente când mă uit la diferiți artiști cum desenează și îmi vin ideile foarte repede”, explică Georgiana, completând după ce stă o vreme pe gânduri: ”Cred că ar fi corect să afirm că inspirația vine la mine din tot ce mă înconjoară!”
Spicuiri din CV
Data şi locul naşterii: 9 aprilie 1998, Baia Mare;
Studii: licențiată și, în prezent, studii de master la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, secția Grafică;
Expoziții: Festivalul Internațional de Bandă Desenată, Sibiu, 2019; ”Povești din București în benzi desenate”, București, 2019; ”Balkansa XXII”, Serbia, 2020; ”Bienala de miniatură”, Timișoara, 2020; Festivalul de Benzi desenate, Brașov, 2021;
Premii: Festivalul Internațional de Bandă Desenată, Sibiu, 2019 – premiul I; Ultimate Monster Fighting Championships – Proko, 2020; Festivalul de Benzi desenate, Brașov, 2021;
Colaborări: ”1989” – lucrare publicată în revista BD Historia, ediția II; banda desenată ”0001” – în Revista Comics; banda desenată ”La cireșe” – în Comics Didactic;
Ramona-Ioana POP
Foto din arhiva personală Georgiana Șleam
CITEȘTE ȘI:
Prima carte ilustrată de băimăreanca Raluca Fărcaș va fi lansată în Anglia în luna mai