Ce e Jurelul și cum se joacă el? Despre asta ne povestesc astăzi cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.
Jurelul este un dans de origine ucraineană, care se joacă în Maramureșul istoric, cu formă de cadril, unde dansatorii se așează perechi față în față pe două coloane. La început băieții se învârtesc cu fetele lor, apoi din învârtită fetele își schimbă partenerii deplasându-se cu pași săltați la partenerii de vizavi, prinzând cot cu mâna dreaptă cu partenerul respectiv, făcând o învârtită simplă la dreapta și revenind înapoi la partenerul de dinainte.
Mai există o variantă, când fetele pleacă de la partenerii lor, se întâlnesc la mijloc, își prind coatele cu mâna dreaptă, fac o învârtită simplă, după care se deplasează la partenerii de vizavi, prinzându-și coatele cu mâna dreaptă cu ei și execută o învârtită simplă la dreapta, apoi o răsucire la stânga și o învârtită tropotită la dreapta. Mișcarea se mai face o dată, până când fetele ajung la partenerii inițiali.
Jurelul se mai poate juca și în cruciș, adică: în prima fază, fetele primelor 2-3 perechi din coloana din dreapta traversează la partenerii ultimelor 2-3 perechi din coloana din stânga, prind cotul cu mâna dreaptă și fac o învârtită simplă la dreapta, timp în care celelalte perechi execută pe loc mișcarea de răsucire în stânga și învârtită tropotită în dreapta. În faza a doua, același tip de mișcare se face și de către fetele celorlalți parteneri, tot în cruciș, iar primele perechi joacă pe loc, răsucită în stânga și învârtită tropotită în dreapta. În timpul în care fetele trec la partenerii de vizavi, băiatul tropotește pe loc. Traversarea fetelor la partenerii de vizavi, cu întâlnirea lor la mijloc și prinsul coatelor, se poate executa și în varianta desfășurării jocului în cruciș.
Aceste mișcări se repetă până când toate fetele ajung la partenerii lor. Perechile trebuie să fie număr par. În funcție de mărimea spațiului, a scenei și a distanței dintre partenerii celor două coloane, dansul se poate executa pe 4 sau 8 măsuri între schimburile de mișcări. Acest tip de joc se pretează pentru grupuri de la 8 perechi de dansatori în sus, iar nu individual. În cazul unor formații cu multe perechi sau număr impar, se poate adapta o coregrafie specială, păstrând și respectând pașii, motivele coregrafice, modul și stilul autentic de interpretare.
Sursă informații și foto: Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş / Grigore Simionca – maestru coregraf, referent CJCPCT